Tapered Property by Index Architecture

By Magaly – Classes: Bathroom, Bedroom, Decorative Add-ons, Dining Room, Furniture, Homes, Interior Design and style, Kitchen, Landscaping, Lighting, Residing Space, Rugs, Staircase, Wall Decor   

Tapered House is a private residence designed by Index Architecture.

It is situated in Shunde, Foshan, Guangdong, China and was completed in 2012.


Tapered Home by Index Architecture:

“The client desired to develop a modest trip residence in the suburb area of Shunde, P.R.C. He would like to display his assortment of Bruce Lee memorabilia, whose loved ones historical past originated from Shunde as well. The trapezoidal web site tapers out from the west to east totaling 670 square meters (7,212 square feet). It is the last parcel of land to be developed upon for an exclusive residential local community.

There is a sharp terrain drop of above 9 meters (30 feet) along the south edge of the website, forming a miniature “cliff”. Beyond this level are 2-storey vernacular houses and modern residential high-rises. The north side faces back to this tranquil residential community. With the short-term accommodation (getaway property) and the semi-public nature (display gallery) in thoughts, the housing mass is divided into 2 distinctive however linked components.

The gallery space is positioned along the south to type a visual anchor to define the edge of this community with a landscaped garden in front. Considering that the displayed things, mostly the very first- edition movie poster, are all extremely sensitive to all-natural lights, window openings are very carefully placed along this telescopic gallery to permit all-natural light coming into discreetly.

The windows also frame distant views past. Adjacent to the gallery is the living studio. The master bedroom overlooks the double height residing space which provides direct accessibility to the garden. The openness of the garden is relatively balanced by a sense of enclosure and privacy from the elongated concrete mass, It is a visual buffer and back-drop for the backyard and the local community. Exterior is of raw board-form fair faced concrete to reflect Bruce Lee’s basic belief in ‘being no rule is the rule becoming no restrict is the limit.’”

Photographs by: Hunga Chan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *