Residence Renovation on Valencia Street by loox

By Jessica • one hour in the past

This house renovation was undertaken by loox.

The early 20th-century home is positioned on Valencia Street, in Barcelona, Spain.


House Renovation on Valencia Street by loox (1)

House Renovation on Valencia Street by loox (2) House Renovation on Valencia Street by loox (3) House Renovation on Valencia Street by loox (4) House Renovation on Valencia Street by loox (5) House Renovation on Valencia Street by loox (6) House Renovation on Valencia Street by loox (7) House Renovation on Valencia Street by loox (8) House Renovation on Valencia Street by loox (9) House Renovation on Valencia Street by loox (10) House Renovation on Valencia Street by loox (11) House Renovation on Valencia Street by loox (12) House Renovation on Valencia Street by loox (13) House Renovation on Valencia Street by loox (14) House Renovation on Valencia Street by loox (15) House Renovation on Valencia Street by loox (16)

Home Renovation on Valencia Street by loox:

“Architect Núria Selva Villaronga, principal spouse of LOOX and DS Arquitectes companies, has undertaken the rehabilitation of a house in a heritage-listed constructing built in 1908 by Josep Domenech and Estapà in Barcelona´s “Golden Square” in the Eixample quarter.

Domenech and Estapà´s original venture corresponds to a home revenue between dividing walls of the ground floor and 5 floors h7 The configuration of the whole lot, deeper under the household´s depth constructing region, almost disables the interior façade which doesn´t attain the courtyard. Resources offering lighting and ventilation to interior rooms are the remnants of the building´s volume practiced prepare fund and dividing walls to the appropriate with an open courtyard format the central courtyard linked to the neighbor´s scale and another patio adjoining the dividing wall to the left, shared with the neighboring creating.

In spite of the major façade and common areas retain the unique language, as it is widespread in this era´s buildings in the Eixample, each and every housing has been remodeled and / or split one or more occasions, and these days their problem and configuration are very heterogeneous.

The rehabilitated home which had been long time unoccupied even now incorporated the distribution and authentic finishes. The intervention suggests an update in terms of performance, performance and comfort, but the principal criteria precisely was intervening the least in excess of distribution, keeping as far as feasible all supplies and finishes that have been preserved, and restore decorative elements and unique woodwork.

The project has also addressed the fix operations and consolidation of the framework, crack´s stitching, protection of metallic aspects, establishing criteria and procedures that must serve as a guideline for the structural consolidation of the constructing as a whole.

The program produced consists of 3 bedrooms, a study, residing space (lounge), kitchen, dining room and 2 bathrooms.

All 3 bedrooms and examine as properly as the residing room (lounge), dining space and primary bathroom are resolved in the current premises without having altering them in any way. As in the authentic housing, departments facing Valencia´s Street façade which have better ventilation and lighting circumstances are preferred, thus finding the master bedroom, living space (lounge) and review in it, while the total kitchen-dining room occupy the interior premises.

As a result, the adjustments´ distribution proposed by the venture are just the extension of the kitchen, which will remain occupying its existing place but incorporating the adjoining space facing the back façade, and the transformation of 3 very tiny pieces which accomodate 2 adjacent toilets and a pantry in a sole dependency which will grow to be the house´s 2nd bathroom.

Neither, the existing hall distribution about the stairwell is altered in any way, which with the proposed reform plan will turn out to be a steady ring.

The false ceilings have been preserved and restored with their moldings and ornaments, interior and exterior woodwork, engraved glass and in significantly of the house, the authentic Nolla flooring mosaic. The kitchen, however, that had been already manipulated and didn´t preserve the original settings, has been resolved with recent criteria and supplies.”

House Renovation on Valencia Street by loox (17) Floor Program

Photos by: Adrià Goula Sardà

Click any photo to see a more substantial picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *