Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari

By Jessica • 51 mins in the past

Pied-à-terre is an classy apartment found in Venice, Italy.

It was made by Baldessari e Baldessari.


Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (1)

Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (2) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (3) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (4) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (5) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (6) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (7) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (8) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (9) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (10) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (11) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (12) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (13) Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari (14)

Pied-à-terre by Baldessari e Baldessari:

“The apartment of roughly 110 sqm (one,184 sqft) which the Baldessari siblings have radically renovated overlooks the San Vio canal in the Dorsoduro location, not far from some of Venice’s most famous museums (Guggenheim, The Academia Galleries…). The apartment’s ideal location and the designers’ expertise in the discipline of the arts led the undertaking in the direction of an notion of intersections between and allusions to ar2rk and design, the city and personal spaces.

The perform was hence created less difficult by the full renovation of the spaces that permitted Michela and Paolo Baldessari to give volume and identity to the rooms, beginning from scratch. The apartment was in fact formed by the unification of 2 units of an apartment creating dating back to the second half of the 1800′s: a dwelling located on the 2nd floor (80 m2 [861 ft2]) and the attic (30 m2 [323 ft2]).

Starting consequently from a kind of blank slate, the 2 architects designed a very open living location on the second floor, to allow a constant see of the city by means of its numerous windows.

Venice as a result methods within the residence, which in flip responds with its factors of furnishing selected due to the fact their ironic Baroque markings resemble the ar2rk of Venetian lace and the decorative façades of the city’s most classy buildings: the Crochet carpets (Paola Lenti) and the cement Heatwave heaters…

To minimize the amount of walls and obstacles that would have obstructed the view of the city, the kitchen has also been dematerialized, transforming it into a lower area with constructed-in Corian bench top and table. It is not topped by the usual extractor fan, but alternatively by a slight lowering of the ceiling that in fact hides the air-conditioning and suction program. The furnishings/cupboards have also been decreased in volume and are constructed into the 3-dimensional paneling that runs along the walls of the area, therefore framing the “images” of Venice.

The color white, which dominates the walls and custom-created furnishings, was the backdrop picked to highlight the furnishing factors and ar2rks picked by the designers themselves. Although the lighting has in fact been entrusted to lamps (Davide Groppi, Viabizzuno) that nearly disappear into the architecture, the sofas, chairs and beds on the other hand, have a strong visual presence.
In the selection of the numerous paintings and sculptures, Venice subtly reappears as an allusion or ironic counterpoint: with the lion in the photographic background of Jarvis Wilcox’s collage or in the micro automobiles that will by no means be able to circulate in the city but only in the perform of Thomas Bayrle.

The visual connection among the reduce floor and the attic has been entrusted to the flooring, developed making use of oak floorboards laid lengthways, that also cover the steps of the inner staircases.

The attic was designed to be a guest region and includes a tiny living space and a bedroom with its personal bathroom. Although even so the roominess of the second floor permitted different rooms to be produced very easily, on the floor upstairs Michela and Paolo Baldessari had to apply the guidelines of creating for tiny spaces, utilizing architectural retraction and custom developing particular areas.

In this situation also the city and its mood had been a treasured source of inspiration. For instance, in the most personal of spaces — the guestroom — the architects developed a multifunctional piece of furniture in which the Tv shelf hides the concealed basin, which is related to those in previous railway sleeping vehicles. It’s practically like discovering oneself on the Orient Express, on a journey from Paris to Istanbul, crossing the artistic and architectural landscape of a actually modern Venice.”

Photos by: Matteo Piazza

Click any photo to see a larger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by way of the articles or blog posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *