Namly House by CHANG Architects

Chicago-primarily based architectural firm CHANG Architects has made the Namly Residence in Singapore.

Finished in 2012, this modern home characteristics a concrete building with a exclusive cascading water feature which collects rainwater and serves as a normal signifies cooling.


Namly Home by CHANG Architects:

“A Home for Multi-Generation Residing

Peter and Lucy wished to house 3 generations underneath one particular roof, to take pleasure in grandparenthood without getting to compromise on freedom, differing needs and the privacy of each and every generation. Peter is a fan of concrete architecture, and desired a tropical property in reinforced concrete, a deck exactly where he could rest and gaze upon the scenery of the neighbourhood, inner walls finished in white putty , minimal frontal openings for privacy and noise handle. In addition, his want record included :

one property nevertheless 2 properties

Easy yet stunning

Front but back

Tropical however amazing n breezy

All-natural but tasteful

Raw yet sophisticated

Indoor however outdoor/in touch with nature

Modest however spacious

Minimum nevertheless much more than sufficient

Significantly less but a lot more

In this area, the tropical property is commonly characterised by these elements : Deep overhang eaves, sun-shading screens, louvers, extensive usage of timbers, and so forth. This property thus allowed for a reinterpretation of the tropical house 1 that addresses the family’s requirements, nevertheless relates appropriately to the internet site context and the tropical climate.

Entry to the interior is a procession through a vestibule, then greeted by a cascading water feature. Integrated with the auto porch, this water attribute collects rainwater and serves as a natural cooling agent for the spaces, a green oasis and a backdrop for the thoroughfare. Wind drawn into the interior from above and beneath the stepped features will get cooled. The other finish of this thoroughfare is Peter’s deck, which opens to a panoramic view of the neighbourhood. Diagrammatically, this is the communal spine, with the bed rooms and utilitarian spaces along its sides. This is the typical gathering room, the children’s playground, and a wind tunnel for the NE/SW monsoons. The interior, insulated by the thermal mass of the reinforced concrete walls, remains amazing at all instances. In the afternoon heat, the interior temperature is 2 to 3 degrees lower than the outside. Inside of the monolithic structures, spaces are day lit, and crafted by various day-lighting methods and the choice of landscape aspects.

Landscape is integral of the architectural design to complement the raw concrete, and to tackle the heat island result as a outcome of the concrete surfaces. Distinct plant/tree species serve their respective roles as sun-shades, visual cues (e.g. coral tree), room definers (bird up coming ferns, dracaena), connectors (scheffleras), for sensory-enhancements (pandan leaf), for therapeutic purposes (eucalyptus, melaleuca), and for foods (chillies, kangkong, ladies’ fingers). A rain-harvesting technique is incorporated for automobile-irrigation of the landscaped areas.

This house characterises the household. Its reliable front belies an interior that is open and transparent beneath its cold concrete shell is a sanctuary of heart-warming dwelling spaces and its stoic monolithic presence conceals a consistently cool atmosphere that is responsive to the tropical climate. It is a manifestation of fantastic collaboration in between the loved ones and their architect. It demonstrates the prospective of housing a multi-generation loved ones serving differing needs and aspirations, in a modern tropical setting.”

Images by: Albert Lim K.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *