Home on a Stream by Architecture BRIO

Mumbai-primarily based architectural company Architecture BRIO has created the Residence on a Stream.

Finished in 2013, this 3,229 square foot modern house was developed on both sides of a modest stream and is connected by a bridge.

It is found in Alibaugh, India.

Home on a Stream by Architecture BRIO:

“With a stream operating via the residence, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different qualities of the website. A multitude of medicinal and fruit bearing trees offer for an intimate ambiance and comfy microclimate. Although seasonal, the streambed makes it possible for for an exciting landscape function during the yr. The home is placed on the banking institutions of the stream the place it can make a sudden S-curve. A quick stroll along the stream just before coming into the property builds up an element of anticipation. Like an organism trying to make most use of its assets and surroundings, the residence with its several limbs reaches out into the landscape generating total use of the views inside of the website and dramatizes particular moments: a beautiful tree, a see of the mountains past or the cascading stream in the course of the monsoon rains. What started out as a Cartesian response to the web site grew to become deformed, stretched and pushed in.

The residence consists of 2 parts: the day places of the property such as the dining/kitchen, the living room and entrance verandah are separated from the master bedroom by a bridge that spans across the stream. Since the owners are passionate about cooking, the kitchen is manufactured the heart and center of the residence, a big, inviting volume with a substantial ceiling and a skylight that floods the area with light. This room types the anchor of the home from where its a variety of limbs branch out into the landscape about present parts of the site. The living area on the left is lifted off the ground to have a panoramic see of the mountain assortment in the distance. The guest room embraces an existing tree to create a courtyard and just peeks across the dining room to have a view in excess of the length of the stream. The pool is aligned along the stream acting as a celebration of it during the monsoons, and a memory of it during the dry season.

The orientation of the system is primarily based on climatic concerns. The bedrooms are mostly west facing with massive verandahs and get the evening sun. The living rooms faces east after again with a large verandah. The kitchen, dining, and pool places all search in direction of the north and are shaded by large trees. The south façade of the house is predominately closed and more reliable with the exception of a picture window that frames the see out from the pantry to the fields beyond.

Although the external structural concrete shell contracts and expands in strategy in part it does so as properly. The external form of the residence responds to site and its orientation and flows from higher to lower in accordance with the monolithic fluidity of its kind. Internally, even so, it responds to the creation of room, and directs the eye to frame a particular see. The outside and inside are for that reason apart and internal spaces are defined with volumes designed by the modifying thickness of the internal ceiling. The heaviness of this mass even so is reversed by the lightness of the white washed walls and ceilings. A central skylight and massive sliding doors, which span from floor to ceiling and wall to wall deliver in the outdoors into the interiors. The cantilevered ‘limbs’ of the living space and 2 bedrooms defy the heaviness of the concrete volumes. By not resting it on the ground the relationship with the landscape paradoxically is strengthened.

A series a-symmetrical axi generate a path of discovery by means of the residence. The arrival path is aligned with the axis of the pergola, which embracing the pool enters the dining room on the left side. One particular corner of the dining room overlaps with the conically shaped volume of the kitchen. By shifting the axis of the dining area off the axis of the kitchen and raising the level of the residing room, this becomes a a lot more secluded area. Moreover it permits a glazed door in the kitchen to open up to the outside and view along the external residing space wall. At strategic positions in the residence steel framed box windows protrude by means of the concrete walls. Placed symmetrically on the interior walls they highlight certain aspects of the web site, this kind of as the bark of a tree, or peek from the master pavilion to the major home.

The house is cast in plank-finished concrete with a vertical grain. The homogenous materialization emphasizes the sculptural good quality of the house that is moulding itself about the web site. Concrete getting left exposed in the humid Indian climate, attracts a patina that gets far more rich and alive in excess of time. Much more so the grey textured surface provides a muted surface against the vibrant green surrounding. Classy timber screens further soften the greyness of the concrete. They not only kind a buffer in between the interior room and the exteriors, but also generate an intensive perform of shadow and light on the floors and walls.”

Photos by: Sebastian Zachariah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *