Pin It

Glebe Residence By Batay-Csorba Architects


Glebe Residence Batay-Csorba

Remarkable undertaking layout of Glebe Residence in Canadian town of Ottawa comes from the drawing board of Batay-Csorba Architects, who share with us their project.

From the Architects:

The Glebe Residence is a 1,500sf addition and total interior renovation to the 2,200sf single family members residence for a loved ones of 4 outside fans. Positioned in the southern portion of Ottawa known as the Glebe, the project sits just 2 blocks from Lansdowne Park and Rideau Canal.

Eleven decades after the unique property was constructed the context has grown close to it producing a union of old and new. The dialectic amongst building on the previous and opening to the long term is central to how the undertaking was approached. The massing both enforces contextual relationships whilst forging new ones. The 2 story current rectilinear brick massing was retained delivering a direct reference to its neighbouring context, whilst the structurally compromised current gambrel roof was replaced with a new third floor addition. The new third floor addition is subtly peeled back from the front facade and cantilevered along the north side of the current massing in purchase to differentiate itself and produce visual stress and movement. The new third story extends the length of the residence and connects to the rear 3 story addition. The rear massing strategy is circumscribed by a historic sugar maple tree located on the web site. The conflict amongst the necessary further plan and the limitations imposed by the existing tree and site setbacks create a massing that makes use of the tree as a central pivot for the shifting geometry, creating a series of diagonally cantilevered masses. The romantic relationship among the residence and the tree is facilitated by means of a series of ever altering oblique relationships and views such that every single room develops it very own special partnership with the specimen tree.

The lack of sectional continuity of the traditional Victorian typology is challenged by penetrating the volume with a series of interconnected voids, producing light shafts and visual relationships in between rooms normally separated. The 3 story voids, while permitting interaction between floors, also generate a all-natural chimney result for passive ventilation which terminates with a series of solar powered operable skylights.

The client’s connection to the outdoors and require to sustain the existing sugar maple tree was of important influence to the design and style. On the third floor the master suite extends to the exterior by way of 2 distinctive backyard types. The first area is conceived as an introverted personal roof backyard secluded from direct engagement with adjacent properties by 9 foot large walls. The 2nd backyard room is a sliver of deck room exposed to the foliage of the specimen tree, which acts again to reposition the owner inside the ongoing romantic relationship to the present tree, and gives for unobstructed views of the property.

The exterior façade, clad in coarse white brick and smooth standing seam black metal panels, have been chosen to emphasize depth, motion, and contrast between the 2 massing components. A random pattern was developed from 3 standardized panel sizes which were replicated on every single of the 3 levels accentuating the perspectival shifts and visual depth inside the total massing.

The project’s sustainable objectives integrate environmental performances inside of organizational and contextual strategies. The present specimen tree on the internet site was preserved through the use of a metal helical pile technique that eradicated disturbance of the tree root structure. The new internal voids by way of the residence offer for passive ventilation, producing an internal chimney impact which draws warm air up 3 stories to a series of 4 solar powered operable north dealing with skylights with automated sun management gadgets. The skylights support to bring light into the depth of the narrow residence, supplying 100% far more organic light and privacy versus regular windows and minimize solar heat gain by minimizing windows and decreasing artificial lighting and air conditioning electrical loads. The pivoting and cantilevered rear addition gives natural shading on the west dealing with façade along with the present mature tree. The north façade’s thickened large performance envelope has minimum openings, whilst the skylights and roof garden give maximum day lighting to the master suite.

Venture: Glebe Residence
Made by Batay-Csorba Architects
Place: Ottawa, Canada
Site: www.batay-csorba.com

If you enjoyed this publish, please take into account leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have long term articles delivered to your feed reader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *