f380c  chestnut hill residence 01 800x533.jpg

Chestnut Hill Residence by OMA and A+SL Studios

American architectural companies OMA and A+SL Studios have designed the Chestnut Hill Residence in Brookline, Massachusetts.

This residence was initially built in 1983 with the principal objective of getting eco-pleasant. It was remodelled in 2011 with a contemporary style and the most recent environmental technologies.


Chestnut Hill Residence by OMA and A+SL Studios:

“The present Chestnut Hill residence was built in 1983 as a “Solar House” with a number of large windows on the south side and deep set openings in thick exterior insulation over concrete block. The resulting interior spaces have been dark and cold.

Sited on land that was initially component of an estate landscaped by F.L. Olmstead Associates in 1909, the residence was bought in 1996 by Mitch Kapor, founder of Lotus Improvement, who created several minor alterations managed by Mark Armstrong and Anne Snelling-Lee, architects at Leers Weinzapfel Associates at the time.

Since of their prior encounter with the quirky residence, the most recent owners have been referred to Snelling-Lee and Armstrong, who, as a+sl studios, continued to collaborate on complex residential and industrial projects right after leaving LWA. The owners’ expanding household and passion for green layout mandated a total reappraisal of the interior spaces and their connection to the web site, as properly as technological upgrades to reinforce the house’s unique mission and to make an up-to-date sustainability statement.

The interior spaces have been opened up and ceilings heightened. A new master bedroom suite and family members space additions supply necessary spaces for the couple and their youthful children. A new passage along the south side connecting the residing, dining, kitchen, and household rooms has been developed with a wall of large efficiency windows to expose the pastoral internet site with the interior and to flood the rooms with natural light. NFC Licensed veneers and hardwoods utilized to cabinetry, floors, walls, and created-ins lend warmth and a sense of normal resources to the new property.

The resulting scheme leverages the authentic house’s overhanging eaves to give passive vitality conservation: using a comprehensive digital model, the overhang dimensions at different spots were clculated to allow penetration of warming sunlight for the duration of the winter, when the sun angle is minimal, and to give shade in the summertime, when the angle is higher. A geothermal effectively assists heating and air conditioning by pumping heat in and out of the ground as necessary. Power saving systems oversee lighting, power, appliances, and ne2rked media. A green roof tempers heating and cooling demands although maintaining storm runoff on internet site.

While respecting the geometry and energy conserving intent of the unique structure, a great contemporary addition will take this family’s residence off the grid.”

Images by: Greg Premru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *