Casa Riemersa by Davide Volpe Architetto

By Magaly – Categories: Art, Bedroom, Bookshelf, Decorative Add-ons, Dining Room, Fireplace, Furniture, Homes, Interior Design, Kitchen, Landscaping, Lighting, Living Room, Rugs, Staircase, Swimming Pool, Wall Decor   

Casa Riemersa is a personal residence found in Biella, Italy.

It was created by Davide Volpe Architetto in 2013.


Casa Riemersa by Davide Volpe Architetto:

“I researched the synthesis of the explanation with the fantasy taking a prolonged time period of time even though I imagined above at the form of the place and how to handle the dynamics prior to to give myself the pleasure of the architecture.

Right after possessing purchased this component of factory no longer in use which was a portion of the previous industrial compound of Fila Sport, which has a distinct kind that reminds the wings of a butterfly in aerial projection, the 1st activity has been to make re-emerge the north side that has been underground for decades.

At the end of the excavating the facade presented a kind of layering and overlapping of materials that we’ve meticulously stored and preserved soon after an accurate activity of renewal that reminds more an archeological intervention than an architecture one.

The anti-fire tank has been transformed in a swimming pool, the previous drain in stone has become a barbecue, the kitchen cupboard has grow to be the wardrobe of my children Nina and Iago.

Within the glass walls with a single light create a constant dialogue with the inside and outdoors via a path articulated by a library that develops in 50 meters (160 feet) prolonged, constructed with outdated creating site’s boards, origin of a childhood memory that will take as illustration the Osvaldo Cavandoli’s line during the minute of expectation of the evening Carosello, extraordinary magic moment of that time period.

The shades of the walls, of the ceiling and the floor it’s unique in order to kind a massive and neutral container of objects of art and of daily existence.

The light is an crucial complement, it penetrates and constantly transforms the volumes offering variable sensations.
The inventive approach, taking in consideration that we’re talking about architecture, has not been exempted from conflicts with actuality, but the principal component has been functionality that are not able to be deprived of the sensibility of the creator in order not to consider the threat to be basically a construction.

A residence thought and constructed for a peaceful family members existence, empty of decorations and colors, factors that my youngsters will be ready to fulfill in the next many years to come.”

Photos courtesy of Davide Volpe Architetto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *