Yucca Valley Property 3 by Oller & Pejic Architecture

Yucca Valley Property 3 was developed by Oller & Pejic Architecture.

It is situated in Twentynine Palms, California, USA and was completed in 2012.


Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (3)

Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (4) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (5) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (8) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (9) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (10) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (11) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (15) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (18) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (19) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (20) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (21) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (22) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (23) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (24) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (27) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (28) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (30) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (31) Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture (32)

Yucca Valley House 3 by Oller & Pejic Architecture:

“This project started with an e-mail and a meeting in fall of 2008 for a home in Yucca Valley, which is situated close to Palm Springs, east of Los Angeles in the high desert near the Joshua Tree National Park.

We had completed 2 projects in Yucca Valley and occasionally received inquiries about projects in the desert. In the midst of the financial downturn normally these inquiring led nowhere. We had just had our second youngster and issues have been seeking rather uncertain. We decided to meet with Marc and Michele Atlan to see if their task was a actuality. Even from the initial communications, Marc’s enthusiasm was obvious.

After the 1st meeting, we discovered that we shared a typical aesthetic and approach and right after seeing the home we knew this was a project like nothing else we had carried out, genuinely virtually a after in a lifetime possibility. There was no hunting back, we right away started perform on the home.

Beyond the technical and regulatory difficulties of building on the site- a number of earlier owners had tried and offered up there was the challenge of how to build appropriately on such a sublime and pristine internet site. It is akin to building a home in a all-natural cathedral.

Our consumer had provided us a quick but compelling instruction at the start off of the procedure- to develop a property like a shadow. This had a quite distinct relevance to the desert region where the sunlight is frequently so bright that the eye’s only resting area is the shadows.

Unfortunately, the web site had been graded in the 1960′s when the region was initial subdivided for improvement. A small flat pad had been developed by flattening many rock outcroppings and filing in a saddle in between the outcroppings. To try to reverse this scar would have been cost prohibitive and eventually impossible. It would be a more challenge to try to address this in the design and style of the new property. The house would be situated on a precipice with almost 360 degree views to the horizon and a huge boulder blocking views back to the street.

A extended method of analysis started with the customers displaying us pictures of houses they discovered intriguing- mostly contemporary homes that showed a far more aggressive formal and spatial language than the mid-century modern day properties that have turn into the de-facto fashion of the desert southwest.

We looked back at precedents for how architects have dealt with houses positioned in similar topography and identified that typically they both sought to integrate the created work into the landscape, as in the function of Frank Lloyd Wright and later Rudolf Shindler or to hold the architecture aloof from the landscape as in the European modernist tradition of Mies van der Rohe. While on a completely virgin site, the lightly treading minimalist approach would be favored, right here we made the decision that the Western American tradition of Land Ar2rk would serve as a greater commencing stage, marrying the 2 tendencies in a tense romantic relationship with the home clawing the ground for acquire even though keeping its otherness.

The property would exchange the missing mountain that was scraped away, but not as a mountain, but a shadow or adverse of the rock what was identified as soon as the rock was removed, a hard glinting obsidian shard.

Notion in place, we began fleshing out the spaces and motion by way of the residence. We wished the knowledge of navigating the house to remind 1 of traversing the web site outside. The rooms are organized in a linear sequence from residing room to bedrooms with the kitchen and dining in the middle, all wrapping close to a inner courtyard which adds a critical intermediate area in the entry sequence and a protected exterior area in the harsh climate.

The living area was summed up succinctly by Marc as a chic sleeping bag. The area, recessed into the hillside with a reliable earthen wall to lean your back against as you survey the horizon is a literal campsite which finds its precedent in the native cliff dwellings of the Southwest.

The dark color of the home interior adds to the primordial cave-like feeling. For the duration of the day, the interior of the residence recedes and the views are much more pronounced. At night the residence totally dematerializes and the muted lighting and stars outdoors mix to form an infinite backdrop for contemplation.

The task would never ever have come about without the continued efforts of the complete staff. The style was a collaborative work between Marc and Michele and the architects. The patience and dedication of the builder, Avian Rogers and her subcontractors was critical to the accomplishment of the undertaking. Everyone who worked on the task knew it was one thing out of the ordinary and put forth extraordinary effort to see it completed.”

Photographs by: Marc Angeles

Click any photo to see a bigger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *