Villa Kavel one by Studioninedots

Studioninedots completed the Villa Kavel 1 undertaking in January 2014.

This 4,079 square foot contemporary property is positioned on the tip of an island close to Amsterdam, The Netherlands.

Villa Kavel 1 by Studioninedots (1) Villa Kavel 1 by Studioninedots (2) Villa Kavel 1 by Studioninedots (3) Villa Kavel 1 by Studioninedots (4) Villa Kavel 1 by Studioninedots (5) Villa Kavel 1 by Studioninedots (6) Villa Kavel 1 by Studioninedots (7) Villa Kavel 1 by Studioninedots (8) Villa Kavel 1 by Studioninedots (9) Villa Kavel 1 by Studioninedots (10) Villa Kavel 1 by Studioninedots (11) Villa Kavel 1 by Studioninedots (12) Villa Kavel 1 by Studioninedots (13) Villa Kavel 1 by Studioninedots (14) Villa Kavel 1 by Studioninedots (15) Villa Kavel 1 by Studioninedots (16) Villa Kavel 1 by Studioninedots (17)

Villa Kavel 1 by Studioninedots:

“On the tip of an island close to Amsterdam lies a mysterious black box. This is the house that Studioninedots built for a younger family – a home full of surprises and contrasts. A house with dynamic spatial and materials qualities: from an unlimited space with panoramic views of nature to private rooms hidden behind a veil of shutters, from sleek customized furnishings against a raw concrete structure to warm timber paired with cold steel. Light and views had been essential elements of this design. The property was completed in January 2014.

Situated right on the waterfront with unobstructed views of the opposite park, Kavel 01 (that means Lot 01) is what you could phone a dream internet site. But a single that posed a challenging challenge: how do we create a spacious, liveable residence on a sharp diamond-shaped plot on this most stunning portion on the island?

It seemed impractical to mix a basic rectangular volume with an angular plot with sharp angles of 51 degrees – and also did little justice to its special form – so we based mostly the style of the property on the shape of a diamond. On the north side, the volume is pushed towards the tip of the island therefore extending the south-west elevation this maximises sun into the residence and views over the park emphasising the romantic relationship in between inside and outside. As the glazing on the facade moves inwards from the western corner, this accentuates the feeling of openness on the ground floor. At the same time, this generates a covered terrace, which is protected from the wind. Lastly, the layout of the backyard was optimised to accommodate various private terraces and a separate vehicle park.

Due to height restrictions, the home is partly constructed underground. This ‘secret’ domain is made up of the guest room, bathroom, storage, study, and children’s video games space and cinema. Along the south facade, the ground is carved out to allow sunlight into the basement from under, this opens up views more than the backyard. This intervention transforms the visual appeal of the volume dramatically: from right here the property looks to float above the ground. A set of stairs supplies separate entry to this element of the home from the outdoors.

In contrast with the openness of the living space on the ground floor, the very first floor feels intentionally more closed and personal. The 3 bedrooms are wrapped behind black veils made from 33 shutters of perforated steel. Thanks to the code-like composition of square perforations, lively shadow patterns are cast by the sun on the floors and walls although the shutters unfold like harmonicas with the push of a button – then voilà, the balconies magically seem. With the sliding glass facade doors open, it’s easy to picture your self in the middle of nature even though lying in bed or in the bath.

Despite the fact that Kavel 01 is extremely defined in shape the constructing itself provides a wealth of spatial characteristics. With its sharp angles and high elevations, the building’s appearance changes as you walk around it, from slim and slender to broad and robust. Within, the ambiance varies among light and airy to dark and intimate as in a nightclub.

It was feasible to generate a largely open program interior thanks to the load-bearing concrete facades and the structural central stair shaft. On the ground floor, all the cabinets, the fireplace, audio technique, and television are concealed within a series of freestanding custom-produced furniture units, strategically positioned to create a set of flowing spaces. As minimal volumes finished in dark timber, they kind a striking contrast with the raw concrete.

Designing a private residence offers an excellent chance to experiment with new components and kinds. The sprayed-concrete facade and steel shutters have been specially created for this undertaking as effectively as the illuminated black intercom column beside the entrance that resembles a miniature model of the house. Details have been meticulously resolved from the stainless steel door take care of and 4mm-thick stainless steel kitchen bench to the sink components and shower drain. This has not only given us immense style pleasure but has also resulted in a sleek and unified aesthetic that evokes a sense of calm and serenity.”

Villa Kavel 1 by Studioninedots (18) Villa Kavel 1 by Studioninedots (19) Villa Kavel 1 by Studioninedots (20) Villa Kavel 1 by Studioninedots (21) Villa Kavel 1 by Studioninedots (22) Villa Kavel 1 by Studioninedots (23) Villa Kavel 1 by Studioninedots (24) Villa Kavel 1 by Studioninedots (25) Villa Kavel 1 by Studioninedots (26)

Photos by: Peter Cuypers

Click any photo to see a more substantial image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by way of the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *