Vame by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

“The consumers, a couple from New York wanted a holiday house in the Southern hemisphere for summer season vacations. Aware of modern architectural trends, they requested a sculptured creating with clean horizontal lines, massive places of glass and screens creating a area that is ‘open as nicely as private’. Their quick was a 2-bedroomed house with indoor / outdoor living spaces and a studio to be used in their photographic and film relevant occupations,” says Task Spouse, Stefan Antoni.

Site
The site is 1 of the handful of remaining sea-front stretches on the West Coast to be developed. Passing by means of the sleepy residential spot of Yzerfontein a single heads back South in the direction of Cape Town. The internet site is 1 of a prize number positioned immediately behind the by no means-ending line of dunes. The climate on the West Coast can at instances be idyllic and other times really harsh.

Approach
To maximize the views of the sea and waves over the dunes, the Ground Floor residing locations had been elevated above organic ground degree. The L-shaped notion of 2 intersecting rectangular kinds let 2 complete glazed sides to encounter the see and at the very same time develop a sheltered courtyard overlooking a extended, rectangular pool. Sculptured rectangular types, linear factors, expansive regions of horizontal glazing, sliding timber screens and the feature fireplace are the principal aspects of the design.

Materials employed
The basic decision of supplies complements the sculptural form of the property. The ceilings are off-shutter concrete with subtle wood grain patterns in the rectangular grids formed by the regular sized shutter boards. Walls are painted single coat plaster. Floors and bathroom walls are white cement screed throughout.

The principal neutral components are complemented by the organic timber shutters and screens. These will mature in time to the silver-grey colour of Balau timber. The full height inner doors and joinery are dark Walnut stained African mahogany the cantilever staircase is rich red ‘Boire’ timber. Every single bathroom is characterised by a function wall in a carefully selected turquoise or green mosaic to complement the jade green slate vanity tops. All-natural stone ribbon-clad characteristics consist of the fireplace hearth, the red sandstone barbeque ledge recess and the rock-face jade slate pool spillway waterfeature. The basement courtyard has a Balau timber deck, highlighting the transition from the inner white cement screed to the dune sand. The large-gloss lacquered kitchen in yellow with seamless snow-white moulded counter tops is an unexpected shock, for a functional component.

Accommodation:
Raising the living places above the all-natural ground level makes it possible for a a single and a half volume substantial basement studio. Approached by way of an enclosed staircase, the basement comprises a huge working studio, a review / third bedroom, bathroom and store space. The studio opens up to a courtyard, degree with the sand of the valley in between the website and the dunes. Floor-to-ceiling cavity sliding glazing allows the studio, courtyard and valley to turn out to be a single space – a organic daylight studio of infinite length. A dramatic stone-clad waterfeature cascades down from the pool on the enclosed side of the courtyard cooling the air of the sun-filled sheltered area.

The primary residing level is raised above street degree. The simplified street elevation comprises a all-natural timber garage door and is all that is necessary. A single arrives at the front door up a gentle flight of stepping stones bedded in all-natural vegetation. The residing region is created up of an entrance hall with attribute cantilever tread staircase, an open-strategy kitchen, dining and lounge and the sea-facing balcony working the total length of the West façade as properly as a covered terrace and linear patio cantilever over the sheltered courtyard backyard and crystal-clear lap pool.

The 1st Floor has 2 bedroom suites. The main suite faces the sea and opens onto a terrace the length of the backyard façade and has an accessible roof rock garden. The dressing area leads to the en-suite bathroom. The 2nd bedroom en-suite is found at the inland finish of the gallery passage area, and opens onto the exact same linear backyard balcony.

Function:
The form of the house follows the essential function. The L-shaped program with its extended characteristic-wall in the direction of the street creates the protected courtyard and living location. The sea-facing façade is glazed from end to finish, encompassing the panoramic view from the North to Table Mountain in the South. The residing spot glazing can be entirely opened up to allow the space to become component of the dunes, the ocean and horizon on a excellent West Coast day. The sliding Balau shutter screens supply safety from the setting sun in excess of the Western horizon as nicely as privacy and protection when necessary. The glazing to the covered terrace can also be entirely opened, permitting the kitchen, dining location, covered terrace and courtyard to turn out to be one continuous entertainment spot – open to the dunes and sea, or protected when the West façade glazing is closed. The screens to the covered terrace offer protection and safety from the elements.

Architectural detail:
A second layer of architectural intent is evident in the very carefully considered framed views and light sources. A slot skylight above the cantilevered staircase in the entrance hall throws a shaft of light into the centre of the residence. This casts a moving splay of shadows in excess of the staircase treads. Framed vistas of sea and hilltop at every single end of the basement staircase are viewed as a single moves up or down in between the amazing enclosing walls. A picture window to the South of the primary bedroom frames the view down the ridge of dunes in direction of Table Mountain.

Vertical and horizontal slot windows in the bathrooms permit views to the exterior even though keeping a sense of privacy. The butt joined glazed corners of the sea-dealing with façade boost the panoramic view and floating horizontal lines. The knowledge of light climaxes in an almost laser present knowledge when the sliding shutters are closed throughout a sunset. The sun’s rays, as they filter by way of the minimum gaps amongst the horizontal timber slats generate a magical expertise as you move inside the house. The cantilevered garden terrace extends the length of the home and wraps around to the fireplace, making the impression that the building sits quite lightly on the ground.

Total impressions:
The residence is essentially architectural and minimalist even though at the same time becoming harmonious and complementary to West Coast vernacular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *