V’ House by Wiel Arets Architects

V’ Property is a residential project completed by Wiel Arets Architects.

It is located in Maastricht, The Netherlands, and was completed in 2013.


V’ Residence by Wiel Arets Architects:

“V’ House was constructed for a couple that collects vintage automobiles, and is stitched within the medieval tapestry of Maastricht. The city dictates all new structures remain inside the envelope of pre-existing buildings, and so a lower was developed in the house’s front façade to create a triangulated surface, which prospects from a single neighbor’s sloped roof to the opposite neighbor’s vertical bearing wall. As the house’s website is extended and narrow, voids were reduce into the highest permitted volume to make sure that normal light spills throughout the interior. The ground floor is the 2 open to the exterior factors and sunken to the rear of the internet site, which can make feasible the greatest 2-story height allowance. A covered portion of this exterior space serves as an outside parking garage for the owners’ collection of Aston Martins.

As the property finds refuge in between 2 historical buildings, it is a burst of modernity inside this at the moment gentrifying neighborhood of Maastricht. The house is enormous, totaling 530 m2 (5,705 ft2), and is entered by means of 2 oversized sliding glass doors that perforate its front façade. These doors serve as the house’s principal entry and open to either their left or proper for entry by foot, and both concurrently retract to allow the entry of automobiles. Due to security and privacy considerations, these glass entry doors have no handles or keyholes and are rather are remotely opened from any iPhone, from anywhere in the globe. For more privacy the house’s front façade was fritted with a gradient pattern of dots, which disperse in placement as the property rises in the direction of the sky and focus at a distance to compose an picture of curtains fluttering in the wind. Real curtains align the interior of the front façade to afford additional privacy.

Circulation all through the house happens via 2 paths. A ‘slow’ stair leads from the ground floor to the expansive residing space, which is linked to the partially raised kitchen and dining regions by a little ramp. A ‘fast’ stairwell traverses the whole height of the home and, together with the platform elevator, enables for direct vertical shortcuts to all levels of residing. As a result this home, with its a number of circulation interventions, such as its living room ramp and ‘fast’ and ‘slow’ paths, is organized not close to the standard notion of stacked floors and is alternatively organized all around its circulatory segment. At the apex of this ‘fast’ route is the entrance to an expansive roof terrace that is also the most public room of the house, as it provides panoramic views above the spired roofline of Maastricht.

The residing space has been suspended from 2 I-beams that span 2 masonry bearing walls that surround the rear of the website. Steel tension rods measuring 5×10 cm (2×4 in) extend from these I-beams into the almost totally glazed façade of the living room, which permits its volume to float over the Aston Martins beneath. For privacy causes, this glazing was taken care of with a extremely reflective coating that casts a hue of chartreuse or amber depending on the season and angle of the sun. Only when inhabiting the master bedroom is this hanging of the residing room obvious, as the I-beams are visible from the master bedroom, which opens onto the residing room’s roof, which functions as a personal terrace for the owners.

Heating and cooling is supplied by way of a concrete core activation system concealed within the floors and ceilings of the house, whilst all storage is developed into the circulatory areas in purchase to divide spaces and define rooms. These customized created storage units also outfit the workplace area, in which they conceal a bed that can be lowered to accommodate temporary site visitors, this kind of as the owners’ now grown kids. All storage regions recede in prominence due to their fluid integration, which makes it possible for the house’s interior to remain flexible and open for ephemeral definition. The 1-piece customized developed kitchen was constructed in stainless steel, and the dining table, which is linked to it, cantilevers 3.5 m (11.5 ft) toward the front façade. The custom furnishings and storage spaces, with each other with the in-situ concrete and several roof terraces, make the V’ home an expression of totally free area in a regulated heritage context.”

Photos by: Jan Bitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *