ss.jpg

Sunny Side Residence By Wallflower Architecture

Wallflower Architecture have designed the Sunny Side Property found in Singapore.

ss_220813_01

Description

The internet site would not appeal to most nearby homebuyer as it instantly ticks a number of damaging boxes for what are deemed liabilities in a residential semi-detached plot. It is prolonged and narrow, with each the long side and front facing the western afternoon sun. The plot lies a metre under a public street that bounds the front and the ‘sunny’ side. In the local context, there would be environmental, layout and cultural issues to conquer.

The customers, a family members of 5, needed a residence that revolved all around familial living and bonding. The implication of this ideal is that spaces need not be arranged or defined as well rigidly for formal or cultural hierarchies. There are positive aspects to be had from a narrow plot as it naturally restricts the depth of rooms. The resulting spaces get far more organic light and are far better ventilated due to the shallower proportion. The 1st storey is conceived to be a contiguous linear space, exactly where residing, dining, kitchen functions are serially arranged, but have minor in the way of bodily demarcation.

Description continued following the gallery.

Description continued

Back of property spaces that need to have enclosing walls are aligned against the inner party wall and do not intrude into the informal residing/dining/kitchen. In an Asian context, it is perceived as undesirable when a residence is set reduce than the surrounding public areas largely due to connotations of a reduce status. Architecturally even so, the lowered topography and resulting upturn along the lengthy boundary edge helps to delineate and propose that the residing space extends into the green. The perception is of higher space, yet it is private to the family members by means of the deliberate use of slated boundary fencing and a tight row of bamboos. The fencing and landscaping conceal the adjust in level and the green ‘wall’ cools the filtered breeze and acts as a sunscreen to the 1st storey.

The 2nd storey is the bedroom box, the rooms organized in a row along the outer edge. Every room has generous personal views out. The substantial heat acquire from an afternoon of harsh tropical sun is mediated by the comprehensive use of timber screens past the openings. The technique is not to completely block out but filter harsh light and heat. It vitally enables normal light and ventilation to even now pass by means of. It allows the developing to breath, airflow becoming crucial to comfort inside the tropics. The pivoted screens also double up to handle visual privacy, and can be manually angled to alter for individual preferences. The visually sound form of the 2nd storey is given texture and interest by the timber fins, alleviating what would be an oppressive block facing the public street.

The best floor is deliberately ‘lightened’, surrounded by full glass fenestration supporting a deep, overhanging roof. It reduces the visual mass from a compositional point of see, but also makes it possible for unobstructed enjoyment to distant views. A segment of the prime floor is after once again a contiguous room for recreation. The entertainment space is not just for videos but much more importantly for football league matches faithfully followed by buddies and family members, a normal event in this household. A foosball table and an open pantry help the pre and publish-game excitement and a handy guest room is available in situation some choose to remain on.

Important to linking and encouraging full use of the house at all amounts are the inboard corridors and stairs. The aesthetics are intentionally kept minimal and uncluttered. Many indirect skylights filter and bathe this multilevel space in light. The open thread stairs, slender handrails, stringers and frameless glass panels facilitate visual connections from the 1st to the best storey, creating the perceptual room and volume larger, often inviting a single to check out a various level.

Architect: Wallflower Architecture
Photography: Marc Tey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *