Russet Residence by Splyce Design

Splyce Design and style have finished the Russet Residence in West Vancouver, Canada.

ru_140714_04

ru_140714_01

ru_140714_05

ru_140714_03

ru_140714_06

ru_140714_09

ru_140714_10

ru_140714_11

ru_140714_12

ru_140714_13

ru_140714_15

ru_140714_17

ru_140714_18

ru_140714_19

Task description

This venture is situated in West Vancouver on a steep web site with mature cedar and Douglas fir to the west and an ocean view to the south. The home responds to these problems by nestling itself into the hill while also projecting out in excess of it to maximize views and connectivity to the landscape.

Due to its proximity to the rugged and sloping creekside bank to the west, the residence was topic to stringent environmental and geotechnical problems, which includes a essential setback from the best of the financial institution that pushed the building’s basis eastwards. The resultant footprint was awkwardly narrow, so to acquire back useful area, a portion of the primary and upper floor is cantilevered back out past the basis, making it possible for the native creekside vegetation to expand up, below and around as an uninterrupted, wild, forest floor.

This reclamation of area is plainly pronounced in the dining area, exactly where it tasks fifteen feet out past the concrete basis wall. By eliminating window frames and extending the glazing panels on all 3 sides of the room, previous the floor and ceiling planes, the room dissolves into the adjacent forest canopy and supplies framed views however to the ocean past.

Tucked into the hill, the front of the house is deceptively modest in scale, set off by the massive mature cedar that anchors the front yard. The topography of the web site reveals itself as 1 descends the exterior stairs adjacent to the forest and follows the exposed concrete wall to the main entry. Continuing via to the interior, the wall rises up 6teen feet to aid frame the bright circulation volume, with stairs major to the upper floor and down to the major residing spaces.

From this space, one particular gains an understanding and orientation of the residence in relation to the site, its topography, and motion of the sun across the constructing by way of the wall-to-wall skylight over. Subtle hints of views to the sky, ocean and forest are recommended from this vantage stage but it is not till 1 moves deeper into the residence when they are fully unveiled. The general porosity and openness of space lends itself to effective cross ventilation, while a balance of solidity and robust materiality and massing serve to anchor the home to the land.

Layout: Splyce Style
Develop: Powers Construction

Photography by Ivan Hunter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *