Residence on a Stream by Architecture BRIO

Mumbai-primarily based architectural firm Architecture BRIO has designed the Home on a Stream.

Completed in 2013, this 3,229 square foot modern house was developed on each sides of a small stream and is linked by a bridge.

It is located in Alibaugh, India.

Residence on a Stream by Architecture BRIO:

“With a stream operating via the house, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the various qualities of the website. A multitude of medicinal and fruit bearing trees offer for an intimate ambiance and cozy microclimate. Even though seasonal, the streambed enables for an fascinating landscape characteristic all through the yr. The residence is placed on the banking institutions of the stream the place it helps make a sudden S-curve. A short walk along the stream ahead of entering the house builds up an component of anticipation. Like an organism making an attempt to make most use of its assets and surroundings, the house with its a number of limbs reaches out into the landscape making complete use of the views within the website and dramatizes specific moments: a lovely tree, a see of the mountains past or the cascading stream throughout the monsoon rains. What started out as a Cartesian response to the web site became deformed, stretched and pushed in.

The residence consists of 2 components: the day locations of the property this kind of as the dining/kitchen, the residing area and entrance verandah are separated from the master bedroom by a bridge that spans across the stream. Considering that the owners are passionate about cooking, the kitchen is created the heart and center of the home, a big, inviting volume with a high ceiling and a skylight that floods the area with light. This space forms the anchor of the residence from in which its different limbs branch out into the landscape around current components of the internet site. The living room on the left is lifted off the ground to have a panoramic view of the mountain range in the distance. The guest space embraces an present tree to produce a courtyard and just peeks across the dining room to have a see over the length of the stream. The pool is aligned along the stream acting as a celebration of it throughout the monsoons, and a memory of it throughout the dry season.

The orientation of the plan is primarily based on climatic considerations. The bedrooms are mainly west facing with big verandahs and get the evening sun. The residing rooms faces east once again with a huge verandah. The kitchen, dining, and pool places all seem in the direction of the north and are shaded by massive trees. The south façade of the residence is predominately closed and a lot more strong with the exception of a picture window that frames the view out from the pantry to the fields beyond.

While the external structural concrete shell contracts and expands in plan in area it does so as properly. The external form of the house responds to website and its orientation and flows from substantial to low in accordance with the monolithic fluidity of its kind. Internally, nonetheless, it responds to the creation of space, and directs the eye to frame a certain see. The outdoors and inside are as a result apart and internal spaces are defined with volumes developed by the changing thickness of the inner ceiling. The heaviness of this mass nevertheless is reversed by the lightness of the white washed walls and ceilings. A central skylight and massive sliding doors, which span from floor to ceiling and wall to wall deliver in the outside into the interiors. The cantilevered ‘limbs’ of the residing room and 2 bedrooms defy the heaviness of the concrete volumes. By not resting it on the ground the connection with the landscape paradoxically is strengthened.

A series a-symmetrical axi generate a path of discovery by way of the home. The arrival path is aligned with the axis of the pergola, which embracing the pool enters the dining area on the left side. One corner of the dining space overlaps with the conically shaped volume of the kitchen. By shifting the axis of the dining space off the axis of the kitchen and raising the degree of the living room, this gets to be a a lot more secluded space. Additionally it allows a glazed door in the kitchen to open up to the outdoors and see along the external living room wall. At strategic positions in the home steel framed box windows protrude via the concrete walls. Positioned symmetrically on the interior walls they highlight specific factors of the web site, this kind of as the bark of a tree, or peek from the master pavilion to the major property.

The house is cast in plank-completed concrete with a vertical grain. The homogenous materialization emphasizes the sculptural top quality of the house that is moulding itself about the web site. Concrete being left exposed in the humid Indian climate, attracts a patina that gets to be much more wealthy and alive above time. Much more so the grey textured surface supplies a muted surface against the vibrant green surrounding. Elegant timber screens additional soften the greyness of the concrete. They not only form a buffer between the interior space and the exteriors, but also create an intensive play of shadow and light on the floors and walls.”

Photographs by: Sebastian Zachariah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *