Raven Street Property by James Russell Architect

Raven Street Residence is a private residence, made largely of rich, dark, wood, and situated in Fortitude Valley, Queensland, Australia.

It was completed by James Russell Architect in 2010.


Raven Street Residence by James Russell Architect:

“There is a boat from my childhood, Makaira, which inspires several of my projects. In that boat I felt cradled and protected, but if I chose, I could open up to and be conscious of the broader context close to me.

3 or 4 of these boats would raft with each other, each a single acting as a room with a space in between. We would enjoy meals on one boat, play cards or rest on yet another, and play in the water or wrecks close by. We learnt from every single other and moved in smaller but breathable spaces. As a construction, what a lovely perform in timber!

Raven Street Residence is an alteration of and addition to a conventional worker’s cottage in the inner Brisbane suburb of West End. Like Makaira, it is protective of the owner’s younger family and ar2rk but creates a greater awareness of the nation surrounding the structure.

At the Raven Street Residence, the new framework respectfully plays with the tradition of timber, but also reworks the dark Victorian core.

The worker’s cottage opens to the street as gallery and workspace whilst domestic existence is positioned inside the new framework — behind and underneath.

The website slopes gently to the rear, permitting the addition to consider benefit of the area provided by the undercroft of the current cottage. A frame and floor of ironbark and compact laminate varieties the verandahs on which the family lives. H-shaped columns get cladding of timber, coloured and textured glass, and curtains.

Coloured, textured glass lines east and west boundaries, reminiscent of classic housing in the area. The walls glow at dawn and dusk, filter views, and manage air motion.

Ironbark flooring generates the ceiling under: the undercroft. Slatted edges permit rain and water from bathing to fall via. Awnings shield the rest-out from south-western storms and winter winds. Northern and eastern sunlight penetrates deep into the prepare via courtyards and a glass-roofed void within the worker’s cottage.”

First Level
2nd Level

Pictures by: Toby Scott

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *