Monsoon Retreat by Abraham John ARCHITECTS

Monsoon Retreat is a project carried out by the Bombay-primarily based architectural company Abraham John ARCHITECTS.

It is situated in Khandala, Maharashtra, India, and was completed in 2013.


Monsoon Retreat by Abraham John ARCHITECTS:

“Fluidity of Spaces:

The living area was conceived as an “outdoor space” with abundant light and all-natural ventilation. It opens onto decks and gardens on either side, in retaining with the notion. A steady wall serves as a textured backdrop to the residing area and continues onto the deck, lending it a rustic come to feel. The cantilevered wood and steel staircase connecting the 2 floors is set against imposing double height windows it is bathed in light, enabling luxuriant indoor plants to thrive. The indoor courtyard pathway continues from the staircase area towards the backyard. Showers of light are suspended from the ceiling creating a serene ambience.

The open floor prepare tends to make the Residing – Dining – Swimming Pool and Deck locations feel like an expansive lounge.

The Dining Room suspends in excess of the personal pool, offering the room an island-like feel the tree in the dining location adds an component of shock. The Dining island gets to be an exotic “outdoor” room exactly where one can appreciate the breeze, the proximity to the water and to the greenery.

3 bedrooms are located on the first floor. The master bedroom is separated from the other 2 bedrooms by way of a bridge that spans across the double height room of the living space. The Master Bedroom is a comprehensive suite by itself, made up of a massive bedroom seeking onto a personal terrace, a master bathroom and a stroll-in wardrobe. Wooden rafters span the entire Master Suite ceiling, offering it an earthy, out-of-town really feel. The bedroom’s wooden flooring brings in elegance and warmth. A stroll-on skylight is a distinctive feature between the bedroom and the terrace overlooking the backyard.

A single with nature:

The villa is designed in response to website situations. Sloping roofs have been made to withstand the intense monsoons rains skilled in the region. This residence enables one to expertise nature. The indoor/outdoor boundaries disappear as each and every space opens up to a personal outdoor space (terrace or garden). Outdoor decks and landscaped gardens serve as expansive entertaining regions with artful illumination and mood lighting. Indoor courtyards, skylights, double height sliding-folding windows add to the outdoor come to feel. Light and shadow include warmth & texture. The carefully picked, limited palette of materials ensures consistency in style, minimises maintenance and encourages sustainability.

Sustainability:

Spaces designed harmonise with their surroundings and encourage sustainability by utilizing “green” resources that accentuate warmth & transparency, while ageing superbly: normal sandstone & engineered wooden flooring, massive sliding and openable double–glazed windows, which minimize down on solar radiation and air conditioning load, enabling for uninterrupted views and entry to landscaped places automation & LED lights lessen electrical consumption. Cross ventilation assures minimum use of the AC.

The Villa showcases 5 Bedrooms (optional Media Room) with attached Bathrooms and balconies. In addition there is a Workers Area, a Kitchen and a Powder Area.

Landscape and lighting design play an vital role in the venture: outdoor locations and even indoor courtyards, namely the staircase and dining courtyards abound with greenery. Earth was mounded up, boulders & exotic plants were extra to develop an exciting entrance. The parking region was paved making use of green paver blocks which permit grass to increase.”

Initial Degree
Second Level

Photos by: Alan Abraham

Click any photo to see a more substantial picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate via the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *