Los Chillos Home by Diez + Muller Arquitectos

Quito-based architectural firm Diez + Muller Arquitectos has made the Los Chillos House.

Completed in 2012, this 5,920 square foot contemporary home’s stone and glass exterior contrasts with its conventional rustic interior design.

It is located in Valle de los Chillos, Ecuador.

Los Chillos House by Diez + Muller Arquitectos:

“The style of this house arises from earlier study and knowing of the regional architecture of the Ecuadorian highlands, and how it engages with a modern technique by way of comprehending the place, tectonics and area of each, creating a tension among the 2 programs.

1st are the standard architectural and spatial aspects, such as the courtyard, the wall, porch and slope. At the very same time, the open plan and the constant area are modernist concepts contrasted with the factors previously described. The materials palette involves local stone, wood and tile as local or endemic supplies, and exposed concrete, steel and glass as contemporary components. This combine not only expresses a formal concept, but also a structural and constructive concept that reinforces the argument.

In an spot of about 2 hectares with a steep slope, the property is implanted in the highest part of the website, with a privileged view. In plan, the home is designed linearly, taking benefit of the views from each and every space. The style in section gets to be important, access is from the upper level of the website to the social location, kitchen and terrace. The most personal areas and bedrooms are on the decrease floor.

The house is stratified into 2 zones: the stone base and glass box on top. The base is a stone bearing wall, where private areas are distributed. This base, real to its qualities, is the assistance of the property on the ground, and consists of the excavated soil for its settlement. It comes into view in total from certain viewpoints, while from others it is half-buried and seems to arise. At the back and at the entrance of the property, a big cut in the ground generates a submerged courtyard which serves mainly to illuminate and ventilate the bedroom regions on the ground floor. At the identical time, it becomes one particular of the most essential locations of reference of the house. It is contained by an exposed concrete wall, contrasting with the stone wall, therefore producing tensions between the 2 techniques.

The arrival to the home is by way of a steel and glass bridge that intersects with the stone wall, and opens the room to a big steel and glass nave that is made up of the social regions of the property on the upper floor. On this nave rests a conventional mud tile roof.

Lastly, the finishes of the residence are easy resources like concrete and wood on floors, concrete walls, wood deck, and so on.. The lightness of the glass top volume is even far more evident at night when artificial light exposes its permeability and the great nave of the roof, which is juxtaposed with the monolithic volume of the base on which it rests.”

Photos by: Sebastían Crespo Camacho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *