Lake Joseph Boathouse by Altius Architecture

The style of this boathouse, on the shore of Lake Joseph, is driven by stringent tips prescribed in the zoning by-laws. The project carves into the pitched roof tradition of the spot and extends views out in the direction of the lake, taking a modern twist on the established building typology. This starting up point sparked an iterative design and style process involving constructing orientation, openings, sunlight and materiality, to negotiate a variety of aspects in the layout of a simple dwelling with dynamic spatial qualities. In a website-distinct strategy, views are directed in the direction of sought after spots along the lake even though adding headroom for the programmatic functions beneath the pitched roof. Aspects of addition in the rectangular dormers enable the boathouse to inhabit the greatest creating location, although balanced with an element of subtraction in the 2nd floor deck. This outdoor area, carved out of the roof, is an extension of the interior living location, the place the dwelling is perceived to be greater than zoning by-law will enable. The elevations are regarded as as a wrapping of material integrating openings and lower outs of contrasting material including to the dialogue amongst developing elements.

Posted by Michelle Lesser at 30 January, 2014

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *