House Boz by Nico van der Meulen Architects

By Magaly • 13 mins ago

Home Boz by was made Nico van der Meulen Architects and is positioned in Pretoria, South Africa.

The residence is sophisticated and warm, with beautiful views above the surrounding hills.

A lot more projects by Nico van der Meulen Architects

House Boz by Nico van der Meulen Architects (1) House Boz by Nico van der Meulen Architects (3) House Boz by Nico van der Meulen Architects (4) House Boz by Nico van der Meulen Architects (5) House Boz by Nico van der Meulen Architects (6) House Boz by Nico van der Meulen Architects (7) House Boz by Nico van der Meulen Architects (8) House Boz by Nico van der Meulen Architects (9) House Boz by Nico van der Meulen Architects (10) House Boz by Nico van der Meulen Architects (11) House Boz by Nico van der Meulen Architects (12) House Boz by Nico van der Meulen Architects (13) House Boz by Nico van der Meulen Architects (15) House Boz by Nico van der Meulen Architects (16) House Boz by Nico van der Meulen Architects (17) House Boz by Nico van der Meulen Architects (18) House Boz by Nico van der Meulen Architects (19) House Boz by Nico van der Meulen Architects (20) House Boz by Nico van der Meulen Architects (21) House Boz by Nico van der Meulen Architects (23)

Home Boz by Nico van der Meulen Architects:

“House Boz situated on a hill within a secluded nature estate in Pretoria East was originally destined for a quite various spot on a hillside in Mafikeng.

The client requested a spacious and luxurious 4 bedroom residence with an emphasis positioned on the layout of the residing rooms. Ensuring that the magnificent views have been optimized was of utmost importance and the design and style of this 770 m² (8,288 ft²) residence responds properly not only to the client’s demands but also to the context of the site.

The idea of a bush lodge arose from the vastness of the website and the normal setting of the stand within the estate. Werner van der Meulen of Nico van der Meulen Architects was inspired to layout a residence that resembled a bush lodge in the way it responds to nature and its instant surroundings. Translating this notion into a modern house was almost effortless thanks to the spot, orientation and organic elegance of the internet site.

Every design decision communicates and reinforces the notion, as can be seen in the assortment of materials used and the way the internal spaces relate to the outdoors. Limiting the choice of materials to predominately natural materials and earthy colours, it is evident that even the smallest of particulars make reference to the idea in a quite distinctive way. Initially the internet site revealed itself as a mound of quartzite rock which was excavated and hand minimize for the gabion walls and the stone cladding employed during the home.

Approaching the stand via a prolonged driveway, you are afforded the possibility to appreciate the style from a distance ahead of in fact receiving close sufficient to appreciate its spaces. The striking square and rectangular types are strategically positioned to capture your interest while the rusted steel boxes and stone-cladded walls support in camouflaging the property generating a sense of unity among constructing and website.

The stretched screen walls seem to be to want to attain past their borders although floating steel boxes are gracefully suspended in mid air. The prominent east-west and north-south axes hyperlink and connect all the spaces even though this stage of collision and interception of the axes turns into the centre of the home and it is right here exactly where we find the living space and covered patio. Thanks to the views currently being orientated in direction of North, the entire Northern façade has the capacity to open up and reside out onto the expansive views thus also naturally lighting and heating the house in winter, even though carefully developed overhangs and brise-soleil maintain the summer season sum out.

The entrance hall positioned among the double garages is distinctively found alongside a partially covered atrium that gently introduces you to several views through the property as you’re welcomed in. The koi pond introduces water as you approach the front door whilst numerous podiums include depth and dimension to this space. An elevated sculpture podium and interlocking planters bring this atrium to life. At the identical time it tends to make it attainable to rest with open doors as it is not possible to get into the atrium after the Mentis grating gate to the driveway is locked.

The double volume entrance hall is framed by a back-lit perforated skin of scaffolding boards bolted to a wall, making the perfect backdrop for the sculptural seeking concrete staircase with steel inlays and the sculpture below it by Regardt van der Meulen.

The kitchen overlooks the lanai and backyard although the frameless folding doors produce an invisible threshold amongst the inside and out. These doors, when fully open, enable for the kitchen and dining room to overflow onto the lanai and bar, creating entertaining effortless and enabling grownups to maintain an eye on children in the pool, a mere meter away.

The lanai with a sunken jacuzzi is snugly positioned in between the pool on a single side and a stone-cladded wall on the west which screens the afternoon sun to ensure the lanai’s temperature stays moderate. It is these design choices that really set this residence apart from the rest.

All 4 en suite bedrooms are situated on the first floor with all of the bedrooms having their own private balcony. The 3 children’s bedrooms are situated on the western wing of the property whilst the major bedroom is situated on the eastern wing. A suspended walkway with steel sheeting as floor tiles, overlooking the atrium backlinks the 2 wings and produces a sense of privacy for the main bedroom.

Phia van der meulen and the M Square Lifestyle Layout crew strategically linked spaces through their use of various natural materials in the interior spaces. The design exposes the reality of the resources by utilizing them in their purest kind this kind of as incorporating in situ-concrete, quartzite cladding and rusted mild steel in the design.

The interiors characteristic linear and monolithic forms that complement the architect’s vision for this home. Numerous of the functional aspects had been designed to turn into beautiful functions that visually connect the spaces and generate backlinks throughout the residence rather than just remaining purely practical. An example of this would be the way the staircase relates to the aluminum ceiling which functions in both the principal residing area as nicely as in the major bedroom.

Regardt van der Meulen’s unique steel sculptures have been chosen for the project, as they fitted perfectly with the steel theme of the project.

The choice of furniture pieces when once more continued this theme where splashes of orange were utilised in the living room creating reference to the orange observed in the rusted metal cladding. The general charcoal color variety utilized in this property complements the shades of grey identified in the off shutter concrete walls.

Problems arose in the course of the development process nonetheless Nico van der Meulen Architects obviously pushed the boundaries on this design. This residence prides itself in its design and style for luxury indoor/outside residing in the heart of nature the place inner spaces effortlessly increase past their usually invisible borders to a planet of beauty outside.

The selection and mixture of textures utilised in this style create a synergy in this property which helps make it genuinely unique.”

Photographs courtesy of Nico van der Meulen Architects

Click any photograph to see a larger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the articles or blog posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *