GIPES Institute by NBJ Architects

NBJ Architectes have completed the interior renovation of GIPES, the Institut de Formation des Professionnels de la Santé in Avignon, France.

nb_230414_01

nb_230414_03

nb_230414_04

nb_230414_06

nb_230414_07

nb_230414_09

nb_230414_11

nb_230414_12

Venture description

The undertaking is an interior renovation of an current constructing and seeks to establish a coherent whole operation by adapting the program to the requirements and employs of new end users. The intervention is essentially a reorganization of interior spaces, limiting interventions on buildings and ensuring optimization of top quality and comfort of use. The standard ideas of circulation of the old developing are maintained and adapted to the requirements essential by the change of destination.

To give a spatial high quality and attractiveness to the central atrium, the “hanging boxes” are deposited along the passageways in degree one and level 2. They are spaces of conviviality and collaboration amongst college students, teachers, and administration. The staggered views gives a actual centrality to what was previously a easy empty. These entities are concerned in each the formation of identity and its new usability.

The Constructing takes spot on the site “Agroparc Avignon”, near the University and pupil providers, such as the University Restaurant. The creating is involved in the operation is an workplace constructing in level 3 previously occupied by companies of the Regional Directorate of France Telecom.

The rehabilitation venture intends to give an overall consistency in developing operation by adapting the plan to the demands and makes use of of new end users.
The work requires a reorganization of interior spaces, limiting interventions on buildings and ensuring optimization of top quality and comfort of use. The exterior of the building has been preserved, only a fire escape is extra on the “pinion” fronts to meet safety requirements. In addition, the operate was to compliance the creating both in terms of standards with disabilities (bodily, visual, auditory) and technical standards.

The developing is divided into 3 distinct components, a linear portion Northwest, South-eastern element of curved shape, and a south-western element of triangular shape. It has an area of 6830 square meters. The primary entrance is situated on the north-western component. A curtain wall curved back cover acts. The Southeast side welcomes an atrium in the center of the total height of the creating, and is lit by skylights in the roof. These places feature classrooms. The southwestern portion extends primarily ground floor, only specified technical areas are degree one.

The general principles of circulation of the previous developing are preserved and adapted to the requirements necessary by the adjust of destination.

To give a spatial high quality and attractiveness to the central atrium, the “hanging boxes” are deposited along the passageways in level one and degree 2. They are spaces of conviviality and collaboration between students, teachers, and administration. The staggered views of area offers a true centrality to what was previously a single empty.

A new noticeable signage, efficient and eye-catching joins the establishment. Within the constructing, there is a hierarchical improvement permitting the information to be transmitted to consumers, from property to different premises, companies or entities. Every degree is indicated by a diverse shade from yellow to purple. A specific typeface is applied to all directions of the building.

The existing developing has in its composition a robust horizontal and dominant façade which is voiced by headbands windows, horizontal sun and breezes. These horizontal lines are immediately integrated in the undertaking through the front design of the fire escape extra at the end of the north-western portion. It was the only additional element and shifting facades. Which appeared very first as a constraint was a significant rewrite of the project asset. This is thanks to a game of transparency, this reasonably flat facade was put into point of view by functioning on the colours of the adjacent rooms. And a set thickness and depth had been created to transform the image of the developing without shifting the present facades. These entities and certain units involved in both the formation of identity, but also the usability of the newly discovered spot.

Architects: NBJ Architectes – Elodie Nourrigat, Jacques Brion and Romain Jamot

Photography by Paul Kozlowski ©photoarchitecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *