Display Property by K2LD Architects

Singapore-based mostly architectual firm K2LD Architects has developed the Screen Residence.

The layout of this 6,350 square foot contemporary home in Singapore requires into consideration the proximity to neighbouring homes.

Incorporating a circular pavilion, as opposed to rectilinear L-shape, benefits in a “softer” facade.

Screen Residence by K2LD Architects:

“The style consists of a linear block dealing with the street, with a curvilinear pavilion elevated on pilotis above the central communal backyard. According to architect, this is the first time that the practice had developed something non-rectilinear, but the curvilinear form did not arise out of architectural whimsy, as architect began with an L-shaped block but made the decision to soften the geometry in response to its 2 direct neighbours: the Lien family’s colonial bungalow and the Cubic Residence. Architect determined to pull their Screen Home back from the 2 its neighbours.

It is a “receding gesture”, one particular which respects the colonial bungalow by maintaining a distance from it Right here architect seems to be practicing the type of architectural contextualism typically witnessed in an urban context, particularly a historical one particular, whereby the layout defers to its context and it can’;t be understood on its personal or in isolation, as it only acquires that means when understood in relation to its context.

Architects notes that the receding gesture is in the identical spirit as the style strategy of ‘disappearance,’ by which he is referring to architect’s intention to blend in with the natural landscape on the web site, as their plot had the most quantity of mature trees: at the street entrance, the roof is supported by a row of tall slender steel columns and, on the backyard side, the roof projecting more than the timber deck adjoining the pool is supported by 3 slender pairs of steel columns. Architect also used delicate timber screens in front of the glass envelopes of the curvilinear pavilion pavilion and the second degree of the linear block to give the glass surfaces the warmth of natural materials and a sense of scale whilst also turning transparent planes into translucent ones, shielding them from probing eyes and direct sunlight.

In addition, the massing d the creating was broken down into smaller sized volumes and overlapping planes of various materials, this kind of as textured concrete, granite and timber cladding. This approach of blending in with nature by way of the use of a rich palette of resources is evident in other projects by architect. Architect’s sensibility in the direction of materials and website has been influenced by other designers, and these influences can be noticed as an indication of architect’s socio cultural background. His empathy with Japanese tradition-inspired aesthetics could be understood in relation to the 12 months he invested doing work in Japan early in his career, and his admiration for.

Celebrating the “natural beauty of the materials” and their expressive possible has usually been a single of the central themes of architect’s performs, even when the intention was not explicitly to blend in with nature. If one seems at architect’s portfolio, one detects a constant curiosity in exploring a rather Louis Kahnian query of what a distinct material desires to be and, accordingly, how to entirely express the Due to the owner’s request of having versatility in adapting distinct makes use of to spaces in the long term, connecting spaces and the concept of compartmentalization had to be rethought.

To let for versatility in the use of the primary regions of the property, principal spaces such as the living/dining and family spaces had been consolidated into one particular fluid area. The partition between rooms can slide and be hidden away to adapt to modifying functions. Corridors become 3.6m wide passageways which forms an extension of the children’s play spot when in use. Even the basement was configured to be a broad column totally free room where the client could hold events and guests could have unobstructed views from the enjoyment region to the bowling alley. characteristic of the materials.

On the entire, it could maybe be argued that act of ‘disappearance’ was achieved in the Screen Property in a method really different from modernism’s standard understanding of it. In contemporary architecture, disappearance tends to be associated with dematerialization: a method of denial or a suppression of materiality.”

Pictures by: Patrick Bingham Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *