Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes

By Magaly • 4 hrs ago

Des Grands Jardins is a private residence located in Petite-Rivière-Saint-François, Quebec, Canada.

It was developed by Bourgeois Lechasseur Architectes, and supplies a cozy refuge to the cold outside.

Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (1) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (2) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (3) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (4) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (5) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (6) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (7) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (8) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (9) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (10) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (11) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (12) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (13) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (14) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (15) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (16) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (17)

Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes:

“The Grands-Jardins property is positioned in the Charlevoix area, especially in Petite-Rivière-St- François, near to the Massif ski station. It sits on the mountainside on a rocky wooded internet site overlooking the St. Lawrence River. One particular of the key challenges of the task was to position the house so as to optimize the privacy and the views provided by the website. The home is created parallel to the street and at a slight angle so as to seem out over the south and the river. From the inside, you feel you are in a ship’s cabin. As the property is located on a deep slope, passersby can see the best level from the street, while on the river side, 3 over-ground amounts elegantly rise to reveal a façade interconnected by a play of angles and glass.

This contemporary property stands out with its bold, vertiginous type. Although the property is properly anchored in the rock, the volume of white wood looks to lift from the ground as the reduce degree is set off by a series of massive cement pilings. A wooden walkway connects the residence to the parking spot and provides an even more aerial look to the construction. The upper level would seem to get flight with its galleries projecting into empty space. Without having doubt the culminating point of the task is the immense overhanging living area that literally projects and opens onto the slopes of the Massif. These formal feats are attained by way of the use of a steel construction the consumer desired to see this structure, mostly the bracings that frame the landscape.

The clients’ strategy is sophisticated. The home includes, on degree , an exercising area and an workplace with massive windows hunting out on nature a wine cellar blending into the staircase a studio/workshop and accessibility to the pool. The major entrance by way of the walkway is on degree 1. A spacious closet, annexed to the hall, provides a area to retailer ski gear and other items. Also on this level are a multipurpose room with fireplace and the children’s bedrooms with bathroom. A staircase set in a tunnel of red cedar invites you up towards level 2. This voluntary compression around the staircase prospects to a spacious, light-filled area that consists of the kitchen, dining room and living room. This room has windows on 3 sides and reveals the structural steel skeleton. The exposed concrete floor and the steel lend an industrial really feel although the wood floor and the central fireplace soften the rooms. The view is breathtaking. Yet another function: the cement kitchen counter would seem to be floating above the floor and extends out beyond the base. In addition to the terraces, this aerial level involves the master suite with bedroom, walk-in closet and private bath.

This residence is inspired by modern Scandinavian villas and can make a proud statement in the Quebec landscape. The formal lines are severe but the decision of materials, the horizontal white wood and the vertical red cedar laths, unify the project and support integrate it into the web site.”

Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (18) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (19) Des Grands Jardins by Bourgeois Lechasseur Architectes (20)

Photos by: Alexandre Guilbeault

Click any photo to see a larger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the articles or blog posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *