westboro.jpg

Westboro Residence By Kariouk Associates

By Holly – Classes: Bathroom, Dining Area, Fireplace, Houses, Interior Design, Kitchen, Living Space, Staircase, Terrace   

Canadian architectural firm Kariouk Associates has designed the Westboro House.

Completed in 2013, this contemporary residence is found in Ottawa, Canada.

A raised backyard courtyard enables an abundance of light to enter the interior living spaces.

Westboro Residence by Kariouk Associates:

“Design Challenge:

The website for this home was a narrow good deal in a downtown neighbourhood, which carried with it extensive code limitations on side windows. A additional challenge was negotiating the big difference in grade among the 2 neighbouring lots: an currently steeply sloping website, the neighbours to the West raised their rear yard an additional 1.5m, eventually generating a distinction in neighbouring whole lot heights of approximately 2.5m.

Style Remedy:

The style of the home revolves all around a 2 storey, light-filled raised garden courtyard. The garden will take a “bite” out of the tight, permissible building location, nevertheless it allowed for an extensive quantity of glass that otherwise, due to restrictive building code specifications, would not be attainable. The courtyard’s great deal-line side remains open, although its 3 interior sides are filled with windows and deliver all-natural light into the heart of the home on the 2 residing floors. The courtyard is filled with ornamental plantings, and whilst it serves as a “daylight-magnet,” it also serves as a lush, visual emphasis for each of the principal living spaces of the property.

On stepping into the foyer, a single is quickly presented with a series of linked views that unite the quite front of the home to the very back of the residence. The opposing wall of the interior foyer is totally glass and displays the exterior, raised backyard courtyard this see continues by way of the courtyard and joins the interior of the formal dining space this see then extends to an exterior backyard bridge more than the reduced rear yard that in the end joins visually to the interior of a 3-season reading through pavilion set in the rear yard.

A sense of privacy is produced, in spite of the several and massive windows that were attained, as the major residing regions get started a complete-flight above street level a slate and glass entry stair and walkway develop a generous arrival stage for guests. Likewise, the entry stair/foyer volume is clad in white masonry in buy to visually advance and welcome guests in the direction of the walkway (whilst the volume housing main living spaces as effectively as the garage beneath is clad in black clapboard in buy to recede from the sidewalk). A steady visual and spatial gap cuts totally through the house in between the light and dark volumes an open-riser stair is inserted into that void, set towards the backdrop of the backyard courtyard.”

Pictures by: John Kealey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *