Trastevere by Archifacturing

By Jessica • 22 mins in the past

Trastevere is a cozy studio apartment found, as its title suggests, in Trastevere, a district of Rome, Italy.

It was completed by Archifacturing in 2011, and flawlessly combines present day aspects with the much more conventional elements of the current structure.


Trastevere by Archifacturing:

“A 38 sq m (410 sq ft) suite in the heart of the historical quarter of Trastevere. The designers, Sara Cimarelli and Giorgio Opolka, partners in the Archifacturing workplace, have made and created a remedy for exploiting the accessible space to the complete, improving the perception of permeability amongst the environments, although maintaining a clear division of the practical spaces.

The careful style of the furnishings has permitted cohabitation of many functions in the same area residing room, kitchen, dining space, bedroom and shifting area. The designers’ option of establishing the floor space over 2 amounts has produced it attainable to divide the living and sleeping areas in a functional manner. The room obtained in the 45 cm (18 in) of height difference contains 4 big best opening lockers, 2 drawers and a spare 1 ½ place bed.

The interior furnishing has been manufactured to measure, from the white lacquered wooden kitchen to the Corian top, from the wardrobes to the white lacquered oak flooring with silvery sheen, from the raised floor framework with its “secret” containers to the bathroom door and even the traditional skirting board all are rigorously white to make the chestnut wood beams of the ceiling stand out . The only exception is the inside of the principal wardrobe which reveals a coloured interior on opening.

The only vertical volume current in the property is made up of a 3 sq m (32 sq ft) bathroom. Within this small bathroom with its restored 18th century floor and the black slate tiling of the shower there is an elegant blend between the use of the vertical mirror and the transparent glass of the ceiling which allows organic lighting to come in.

The transformation of the current area has been obtained without altering the characteristics of the authentic construction, indeed the visible wooden beam ceiling and 2 authentic stone walls stand out even more. The flat is warm with traditional allure highlighted by the option of normal materials reinterpreted from a modern viewpoint.”

Floor Plan

Images by: Lorenzo Poli

Click any photograph to see a greater picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *