d333c  The Medics House 01 800x533.jpg

The Medic’s Residence by AR Style Studio

By Magaly – Classes: Bathroom, Dining Area, Furniture, Hall and Entrance, Interior Design and style, Kitchen, Lighting, Living Area, Remodeling, Staircase   

The Medic’s Residence is a renovation project carried out by AR Layout Studio.

It is located in Winchester, England and was completed in 2013.


The Medic’s Residence by AR Design Studio:

“The Medic’s House is a 2 story rear extension and renovation venture, commissioned by 2 Winchester based Doctors upon the arrival of their new little one daughter.

The need to have for added family members room meant that the client’s present 1950s 3 bed property desperately necessary extending. The brief referred to as for 2 extra bedrooms upstairs and a massive open-strategy family members space with light, views and accessibility to the beautiful garden at ground floor.

AR Design Studio’s answer was to generate a massive charcoal grey living box at ground degree with a total height glazed opening elevation to the garden. A timber clad sleeping pod is perched above at very first floor degree delivering the further bedrooms.

At ground floor degree the extension includes a utility, WC, kitchen, dining area and lounge area, fitted with 3 massive eco-pleasant sliding glass panels creating an uninterrupted see of the backyard. The flush threshold and continuous floor surface enhance this connection with the garden by making it possible for the internal space to flow seamlessly out into it on warmer days.

The walls are constructed from super insulated block and oversized insulated cavities making sure a really thermally efficient envelope. Big opaque glass panels to the sides let etch light to enter deep into the plan of the area. The structure is hidden in strategically placed fins that suggest living zones inside the open-prepare area.

Upstairs, the western red cedar clad addition consists of a generous master suite with a separate dressing region and 1 other additional bedroom. This upper box is also fabricated in timber, enabling for a light bodyweight framework that reduces the need to have for unsightly columns beneath. The development consists of in excess of 250mm (10in) of insulation which AR felt was crucial at the upper level. This technique to building was also carried via into the more than insulated single-ply roof.

The fenestration was resolved as a series of verticals that celebrate the depth of the walls with a combination of recessed and flush frameless windows. The all round composition was influenced by the ancient Greek concept of the ‘Golden Section’ in buy to provide a properly-balanced and proportioned rear elevation.”

Photographs by: Martin Gardner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *