Pin It

The Dune Property By Min2


Dune House Min2

Dutch architects Jetty and Maarten Min have finished their own property and studio in North Holland with an arched rooftop, named The Dune Property, their wonderful solution is located in Bergen, Norway.

Dune House Min2 Dune House Min2

From the Architects:

Min2 bouw-kunst is a Dutch architecture workplace, positioned in Bergen, in the north of Holland, at the sea. The perform of the office is a co-design and style among architecture and art.
The owners of the workplace created their very own residence in the dune area of Bergen aan Zee (NH). An important style topic was to connect the form and the materialisation of the residence with the area where it is located.

Dune House Min2 Dune House Min2

Design and style

The developing enjoys a dominant place on a dune crest, alongside a neighborhood street, but it is practically invisible due to the fact of altitude differences and of tall pine trees, guarding the property closely. The house faces on the other side of the dune a drinking water therapy spot. From here it marks the landscape, even from a large distance. They consequently have picked for a strong “object-good quality”.
Handling the developing plan as a starting up stage inside of the zoning prepare and the existing creating rules was also a challenge.The admissible constructing surface was 20 x 8 metres, with a gutter height of 3 metres. The ridge height was not indicated and consequently a ridge height of max. 15 metres was possible. These proportions created it achievable to develop the house vertically, an possibility attained by realising 3 high storey.

Dune House Min2 Dune House Min2

Simply because of the good reactions from the local government they succeeded very effectively in this kind of vertical design and style. By solving this and other comparable difficulties, the plan became a lot more and far more thrilling.

One of the main worries was that, in its physical appearance, the substantial tall type had to fit in the dune landscape. During the layout approach this type grew to become 1 of a dune or of a windswept group of trees sloping along with the worn landscape near the sea.

The openings in the roof surface of the storey had been developed from inside: at the sea side as horizontal window strips and at the dune side as a enormous window, the place it is possible to imagine oneself in the midst of the dune landscape. The flat facade on the eastside at some point makes it possible for for a lift and balconies.

Dune House Min2

Materialisation

For quite some time they have been seeking for the appropriate components on the outdoors. Since the home is only 300 metres from the sea, they took the logical choice to choose for normal, sustainable and minimal upkeep resources. They referred to as this strategy a low-tech approach.
For the oblique facade and roof skin they extensively searched for an existing material that would match into the rough romantic scenery. In the finish, Jetty came up with the thought to style herself a tile that would match the preferred agenda. Following the impressive Kolumba brick (Petersen Tegl) which was to be utilised for the dressing of concrete columns, a extended ceramic flat tile was created of 53 centimetres lengthy, 17 centimetres large and 4 centimetres thick.
These tiles give the impression of pot lid shelves, but ones which are considerably a lot more reduced upkeep. The brown/purple look of the British clay with its rough finish has to visually match the bark of the surrounding firs. Thanks to all these traits, the developing flawlessly fits into its surrounding setting.
This establishing method took one particular and a half 12 months. It has also been assisted by the outstanding cooperation of the specialists of Petersen. The roof tile, now called “Athene Noctua” (in German: Steinkauz), has now been incorporated in the assortment of Petersen. The finishing of the eaves has been carried out in zinc and has been pre-handled towards ionisation, which beautifully matches the tiles. The untreated wooden frames are created of Iroko, FSC authorized and cautiously handpicked to have the longest elements, in order to stay away from gluing as a lot as attainable. The reason to make use of untreated wood at this location stems from its reduced upkeep aspect, which also fits into the organic surroundings.
The place, if needed, a lift can be build, the concrete stabilisation drives have been closed with untreated western red cedar parts.
The building facade has a timber frame with a higher insulation worth. Due to the fact of this commencing stage they could effortlessly design the bent and beveled varieties as a basis. The basis of these aspects consists of whitewood collar beams with multiplex sheets. These are developed in many prefab elements, made in the workshop, for a smooth progression of the creating process and to create as significantly less disturbance in the protected green region as feasible.

Interior

The reduced-tech strategy continues also on the within of the house. They desired the 2 floors as a single massive, rudimentary finished room, which can then be used as a versatile living space, a new loft.
One of the wishes has always been to reside on these upper storey because of the marvellous views of the sea and the dune location. In the penultimate version the starting up level was a home with columns to be created above an present bungalow: a 2nd residence above the 1st. After deliberation with the constructional engineer, it was lastly made a decision to demolish the current residence because of the bad problem of its foundation. The carrying grid with its column structure emerged from this history.
They were also inspired by warehouses, by the farmhouses in the north of Holland, and by translating the Maison Domino by Le Corbusier into a helpful craft degree.
By applying Douglas firs with bark, they desired to deliver the impact of windswept trees around the residence also into the interior, but in an abstract way. The floor of the very first storey has been created as a wooden prefabricated component, hanging among the Douglas firs. Galvanised steel coupling agents have been developed. The concrete components in sight are untreated.
On the ground floor are storage, studio, bathing room, library, operating area and conference room. The inner walls and doors on the ground floor are non bearing, so to be as versatile as attainable, and created of ecoplex and mdf. At times a guide cast is also acting as the separating wall among spaces.
The stairs have been positioned into the space as loose factors. They are created of fast growing poplar, so as to be as environmentally friendly as attainable. This type of wood is soft but very dense, and has no knots. The beautiful light colour does not turn yellow, so it can stay untainted. Only the stair actions can use some further protection.
The floor finishing consists of poured concrete and the hanging wooden floor slab between the trees has been covered with sea weed carpet.

Large-tech and sustainability

They aimed to obtain as higher as feasible value of the components and the goal was to attain a Rc of 5,. The option was manufactured for superior insulating glass with as less as achievable colour fading taken into account. For the studio we select for colourless glass, in purchase not to have our function with colors influenced by the green radiation of glass.
The ventilation system is on demand managed and delivers wise answers for the intake of fresh air. A vacuum cleansing method has been installed for a greater interior atmosphere. The domestic system is a simple a single, but can be enlarged in future. The electricity supplies are offered in floor ducts.
In relation to the energy supply they do not make use of a organic gas installation. They use an air pump (due to the fact of the place on a dune), and glass vacuum tubes offering the heating – or cooling – of the floors and sizzling water. The following step which is in preparation is the installation of an Vitality Ball (wind power) for the generation of electrical electrical power.
They really closely adhere to the evolution of sustainable power generation and extremely quickly intriguing goods will emerge on the market place which also will be aesthetically exciting. Individuals new merchandise can be additional in the existing layout.
At this second they keep track of their electrical power consumption to see which amendments will be essential in order to reach the very best values.

The designer as contractor

They cautiously searched for the parties very best suited to create certain components. In this way is was really organic to be operating with wood and seek advice from specialists as boat builders and woodworkers. They knowledgeable that, with this perspective, they could inspire and stimulate other folks. This is the basis for further developments.
They now dwell in the residence and decisions regarding the interior, functions and forms are just starting to emerge. Piece by piece they manage the interior the very same way as they handled the developing procedure.

Supply Dezeen. *

Undertaking: The Dune Residence
Created by Min2
Architects: Jetty and Maarten Min
Spot: Bergen, Norway
Web site: www.min2.nl

If you appreciated this post, please think about leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have long term posts delivered to your feed reader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *