The Apartment by Nook Architects

By Jessica • one hour in the past

The Apartment is a venture completed by Nook Architects in 2013.

It is situated in Barcelona, Spain, and has a clean and fresh interior.

The Apartment by Nook Architects:

“The Sagrada Familia neighbourhood is 1 of the most visited regions by travelers in Barcelona. Unlike the Previous City, here the nights are far more tranquil, the streets are a lot more welcoming, and the buildings are not as old and have uninterrupted views of the city and surrounding landscape. These certainly are some of the motives why numerous who were when vacationers, enchanted by the city, are now interested in getting a 2nd home in a single of its streets.

This is how this assignment arrived to us. We had to rearrange a 1 bedroom, 1 bathroom apartment to open up completely to a single façade, a mere 5.6 metres (18.4 feet) wide. We consequently had to make a typology equivalent to people on a lineal block developing, with a central corridor, and dwellings on every side dealing with opposite facades.

The “apartment” was the conclusion of studying many distribution schemes created by jigsaw-puzzles composed of a number of squares that corresponded to the minimal surface areas and widths essential on the city’s building code.

We divided the dwelling into 2 diverse, parallel spaces, coinciding with the offset developed by the elevator shaft. It was clear from the beginning that the living room would be positioned on the widest area and bedroom on the narrower a single.

The wider part (3m [10ft]) accommodates the kitchen, dinning space, and living room, producing the most of its longer length. We situated a row of ceiling height cabinets that integrate the big appliances, electric and water-heating installations, a cleansing closet, and a wardrobe closet subsequent to the entry for coats. This also aids to isolate the residence from the noises of the communal corridor and stairs.
The narrower part (2.60m [8.5ft]) accommodates the bathroom and bedroom. When yet again, the cabinets that are used as closets help to isolate the bedroom from the bathroom.

To make the 2 sections seem wider than what they are, it was important to us that one particular could look across from one particular segment to the other appreciating the entire 5.6 metres (18.4 feet) of the facade uninterruptedly. To do this, very big pocket doors have been created to hide in a single central panel, which is used to assistance a shelf for the tv.

We could not modify the dimensions of the window opening, so rather of using a classic, symmetric, double leaf arrangement, we opted for livelier, a lot more functional composition. By leaving the rest of the room, with clean lines and neutral, luminous colors, we managed to make the window’s new composition stand out from the rest of the elements in the room.

With “the apartment” we aimed for a dwelling typology composed of frequently shaped spaces that optimized the width of the facade and that could be repeated inside of the same constructing with out this getting synonymous of uninteresting, but that each and every user could personalize it to their own tastes and wants.”

Floor Plan
Area
Drawing

Images by: nieve | Audiovisual Manufacturing

Click any photo to see a bigger picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate via the articles or blog posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *