S Villa #29 by Technoarchitecture Inc

By Magaly – Categories: Bedroom, Decorative Accessory, Dining Space, Furniture, Property, Interior Design, Kitchen, Lighting, Living Space, Staircase, Wall Decor   

Located in Bangalore, India, S Villa #29 is a private residence designed by Technoarchitecture Inc.

Its interior is sleek and sophisticated, decorated in warm tones that make it really feel cozy and comfy.


S Villa #29 by Technoarchitecture Inc

“The website is 2400 sft plot with access street in the west located in Bangalore, India. The short described a 5 bedroom property to accommodate a single family members and a social life style.

The surrounding urban landscape was not as wholesome as meant so the design notion had to be as inward looking as feasible. The approach was to preserve the external factors at bay and evolve a kind which maintains a continuity of the place.The program was developed with interlocking blocks with additions and subtractions to form principal spaces and courtyards. Since the plan had to be subjected to an inwards looking style, all the spaces in the upper ground level overlook in to the courtyard with a double h7

The reduce ground level houses the auto porch and all related solutions along with a individual office room with direct access from the external road. The upper ground ranges houses the residing area, dining location , kitchen , and the guest bedroom. The residing and the courtyard spaces location double height volumes which maintains backlinks with the upper ranges.The court is witnessed as an anchor close to which the other actions relate to in the house. The double heights and courtyards continues to be relevant socially and climatically in our context.

The 1st floor houses personal bedrooms and the sacred puja space. The puja is the termination of the central bridge overlooking the 2 double height spaces.

The strategically situated double heights helps In focusing the experience in direction of the interiority of the residence. The movement via the home is manipulated through the very carefully located fabricated staircase which leads by means of the dining location. The staircase continues to the 2nd floor which again terminates in a self contained central open to sky courtyard.This floor houses the double height master bedroom with the study, property theater , gymnasium and the personal bar area. All these activities overlook into the central yard in turn linked by large glazed surfaces. The double height not only offers a large sense of volume internally but also enhances the aesthetic elegance from the road for the elevation.

The construction is RCC frame with sound cement blocks infill. Rainwater harvesting and solar heating are offered utmost value which in turn decreases the expense and power wants.Familiar use of supplies like marble , wood , terracotta tiles , cement plastered and paved surfaces adds to the experiential dimensions as they are utilized in unfamiliar ways.Because the western sun is really harsh , ample overhangs are created to decrease heat and also integrates the covered private balconies and sitouts. The master bedroom with its enormous overhang is clad on the underside internally completely with eco –friendly timber , that gives great depth of warmth to the entire room.”

Photographs courtesy of Technoarchitecture Inc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *