Russet Residence by Splyce Design and style

By Jessica • 45 mins in the past

Russet Residence is a residence created by Splyce Style in 2013.

It is located in Vancouver, Canada, and covers an spot of 4,600 square feet.

Russet Residence by Splyce Design (1) Russet Residence by Splyce Design (2) Russet Residence by Splyce Design (3) Russet Residence by Splyce Design (4) Russet Residence by Splyce Design (5) Russet Residence by Splyce Design (6) Russet Residence by Splyce Design (7) Russet Residence by Splyce Design (8) Russet Residence by Splyce Design (9) Russet Residence by Splyce Design (10) Russet Residence by Splyce Design (11) Russet Residence by Splyce Design (12) Russet Residence by Splyce Design (13) Russet Residence by Splyce Design (14) Russet Residence by Splyce Design (15) Russet Residence by Splyce Design (16) Russet Residence by Splyce Design (17)

Russet Residence by Splyce Layout:

“This project is situated in West Vancouver on a steep internet site with mature cedar and douglas fir to the west and an ocean view to the south. The home responds to these conditions by nestling itself into the hill even though also projecting out over it to maximize views and connectivity to the landscape.

Due to its proximity to the rugged and sloping creekside bank to the west, the property was topic to strict environmental and geotechnical circumstances, like a needed setback from the leading of the financial institution that pushed the building’s basis eastwards. The resultant footprint was awkwardly narrow, so to acquire back worthwhile space, a portion of the principal and upper floor is cantilevered back out previous the basis, allowing the native creekside vegetation to grow up, below and around as an uninterrupted, wild, forest floor.

This reclamation of area is obviously pronounced in the dining room, where it tasks out fifteen feet unsupported. By getting rid of window frames and extending the glazing panels on all 3 sides of the room, previous the floor and ceiling planes, the area dissolves into the adjacent forest canopy and offers framed views though to the ocean beyond.

Tucked into the hill, the front of the property is deceptively modest in scale, set off by the huge mature cedar that anchors the front yard. The topography of the website reveals itself as 1 descends the exterior stairs adjacent to the forest and follows the exposed concrete wall to the major entry. Continuing via to the interior, the wall rises up 6teen feet to aid frame the vibrant circulation volume, with stairs top to the upper floor and down to the primary residing spaces.

From this room, one gains an understanding and orientation of the home in relation to the web site, its topography, and movement of the sun across the building by way of the wall-to-wall skylight over. Subtle hints of views to the sky, ocean and forest are recommended from this vantage point but it is not right up until 1 moves deeper into the property when they are totally uncovered. The total porosity and openness of area lends itself to powerful cross ventilation, although a balance of solidity and robust materiality and massing serve to anchor the property to the land.”

Photos by: Ivan Hunter

Click any photo to see a more substantial picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate via the posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *