fdea2  House N18 01 800x727.jpg

Residence N18 by DRTAN LM Architect

House N18 is positioned in Petaling Jaya, Malaysia, and was developed by DRTAN LM Architect.

The property is an imposing and spacious construction, and is decorated in a hip and industrial style.

Home N18 by DRTAN LM Architect:

“No. 18 is a 3-storey green residence located in the suburb of Sunway Damansara, Petaling Jaya, Malaysia. The internet site slopes up gradually from the street in direction of the rear, meeting the foot of an abrupt reinforced incline that marks the start of the nature reserve behind. The quick named for a sustainable green residence for a big family with generous open living spaces to entertain guests and personal rooms customised to every family members member’s specifications.

The home plan was conceived as a series of large halls based on 6m X 6m (20ft X 20ft) modules that are linked with each other each horizontally and vertically to create interlocking spaces. These are bound together by raw off-type concrete structure and earthy clay brick display walls. The resulting 3-storey box has spaces reduce-into and lower-out of it to develop high volume spaces, courtyards, nooks and hanging gardens.

The front arrival portico is supported on a formal series of massive diameter sienna red steel columns. Beams that bear the roof backyard above run across the slab in their exposed concrete form producing a visual landing strip on arrival as the row of lights hidden behind each and every beam is unveiled file by file. A collage of concrete, brickwork and timber gets an intentional function wall by the principal entrance. A solitary concrete wall with a rectangular minimize-out, flanks the correct side of the driveway forming a private lawn that fronts the open residing spot past.

The entry foyer and formal residing space is a tall voluminous area with a massive dragon ball light hanging in mid air. This is an open area created to advertise all-natural ventilation and lighting, and opens out unto the personal front lawn. Even the bamboo backyard beyond the kitchen is noticeable from the living hall – an openness that is visually and spatially liberating.

The adjacent hall is the dining room that has sliding glass doors on each ends. 1 end opens into the poetic garden with a sculptural frangipani tree as a backdrop and a koi pond with fountain in the forefront, and the other finish opens to a forest of saplings in a bed of pebble stones. The kitchen and service yard is located to the rear of the house.

The sculptural stair wraps around an off-type structural wall that will take one particular by way of to all the upper levels. The stairwell acts as a lantern contained by a double glazed enclosure and illuminated by the moon-like wall lights. The double volume informal loved ones hall is positioned on the initial floor overlooking into the fountain courtyard. A hanging roof garden with giant yucca trees sits on the roof of the front concrete portico. Hallways lead to the a variety of bedrooms. The master bedroom sits on the 2nd floor with a zen workout and tea room. Shoji screens replace window blinds and tatami mats line the floor in the room that is connected to a Japanese backyard terrace.

The western façade is protected by a wraparound metal box louver sun display. The property is completely cross ventilated with minimum mechanical air conditioning. The huge roof has 200mm (8in) thick 50kg/m3 (110lb/35ft3) rockwool and 2 layers of heat reflective foil in addition to a totally ventilated roof room that houses the rainwater harvesting tanks. The roof also homes an array of photograph voltaic panels that make up to 5 KW peak of electricity, solar sizzling water panels and wind turbines to ventilate the property interiors.

Other green characteristics are the use of low VOC paints, raw material finishes, water saving taps and sanitary wares, reduced energy light fittings and local native landscaping. The overall aesthetic is a single that is clean and minimally raw and natural.”

Photographs by: Lin Ho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *