Property in Parede by Humberto Conde

Home in Parede was developed by Humberto Conde, and it is located in Parede, Cascais, Portugal.

The house was finished in 2012, and attributes an interior manufactured much more spacious by its minimalist design and style and brilliant white walls.


House in Parede by Humberto Conde:

“The undertaking aims to create a single house located in the centre of Parede, Cascais, in a web site characterized as Historical Urban Room. The lot of the house as a particular elongated and thin configuration like the adjacent whole lot on the left side – South.

The close by buildings are part of a summer homes morph-typological group that proliferated in the Portuguese coastline in the 40′s, 50′s and 60′s. These houses have been generally constructed as second homes or summer residences, presenting, in standard, a backyard that entails them throughout their perimeter. The exception is produced in smaller lots of latest date where it was normal the implantation of terraced houses, as a way to potentiate the opposite best sideband.

In this particular case, offered the lot’s configuration and taking into account the adjacent house (with 3 floors over the ground and a single basement), we believe that the new development should undoubtedly be marked out through these alignments, namely the build’s height, volumetry and the alignments of the principal facade.

The new developing need to encourage a dialogue among the surrounding spot by a language of contrast in its image and form concerning all the spatial articulation principles that mark the adjacent constructing – as effectively as by the employed building specifics, such as window openings, metric of the facades and visual relation with the exterior.

Safeguarding a small courtyard at the entrance of the house – accessibility spot to the parking great deal and the property – that assures the alignments, the new creating is developed in 3 floors over ground, freeing at the back (West), a green room which is in direct relation with the social spaces of the property.

Access / Outside SPACES:

The creating is targeted on the alignments with the adjacent home, with a East/West orientation, which permits to free of charge element of the lot at East as a reception and decompression space, delivering an area for 2 parking spaces inside the whole lot.

There’s a longitudinal corridor, delimited by the contiguous lots’ walls, with the introduction of a single vegetable component – a tree -, making it possible for the car and pedestrian accessibility to the interior of the housing.

It’s also deemed the interest in preserving the permeability of the soil by applying a massive green surface at the back of the property. This will let the infiltration of a substantial percentage of rainwater and the optimization of the accessibility to the infrastructure ne2rk derived from extensions put in on the public road.

Practical Structure:

The access to the interior of the home is manufactured by a tiny and slightly inclined ramp, which is also use as a frequent distribution atrium of the automobile and pedestrian accessibility.

At the ground floor degree – the entrance floor degree -, on the left side of the developing are the kitchen and the clothing treatment spot that are accessed via a distribution hall that tends to make the transition amongst the upper floors and the social spaces of the property – residing area and backyard. At this level we have a big permanence space – the living room -, establishing a near partnership with the exterior – the backyard.

Reaching the 1st floor by means of the distribution staircase, situated on the proper side of the house’s major entry, we’ve acquired 2 bedrooms equipped with their own private bathroom and closet. Each bedrooms are naturally lit via the openings found on the East and West facades, getting been also designed a little outdoor garden to canalize normal light and ventilation of the bathrooms of each bedrooms.

The second floor consists on a single space – the third bedroom and a bathroom. The 2 spaces take pleasure in all-natural light and a powerful relationship with a terrace dealing with the West, the place a tree coming from the garden on the lower floor emerges.”

Photographs by: FG + SG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *