Property 1101 by H Arquitectes

Spanish architectural firm H Arquitectes has made the Residence 1101.

Finished in 2013, this 3,477 square foot modern home is composed of 3 separate volumes, offering a exclusive flow by way of classic rooms and exposed indoor spaces.

It is positioned in Barcelona, Spain.

House 1101 by H Arquitectes (1) House 1101 by H Arquitectes (2) House 1101 by H Arquitectes (3) House 1101 by H Arquitectes (4) House 1101 by H Arquitectes (5) House 1101 by H Arquitectes (6) House 1101 by H Arquitectes (7) House 1101 by H Arquitectes (8) House 1101 by H Arquitectes (9) House 1101 by H Arquitectes (10) House 1101 by H Arquitectes (11) House 1101 by H Arquitectes (12) House 1101 by H Arquitectes (13) House 1101 by H Arquitectes (14) House 1101 by H Arquitectes (15) House 1101 by H Arquitectes (16) House 1101 by H Arquitectes (17) House 1101 by H Arquitectes (18)

Home 1101 by H Arquitectes:

“Not so many jobs begin like this a single, with an owners’ list of wishes and hopes for their new home. A record much closer to the concepts and values architects typically function with, usually secretly, than the ordinary expectations of those couples dealing with this unknown challenge. Lists always total of very good intentions but typically incomplete. This was the commence, loaded with accountability, nevertheless an exceptional start off.

The plot, positioned in a residential spot of Sant Cugat, near Barcelona, had sufficient great attributes to turn into the project primary line. One particular of the primary goals was to achieve a close and vital romantic relationship amongst the property and the garden in such a way that they each grew to become the extension of every other. All that, with out falling into the unavoidable, typically out of proportion, and so recurrent huge glazed panels: they wanted walls, and we also did. A residence with walls in a backyard for an ar2rk collectors couple.

For people reasons, from the proper beginning, the proposal searches the balance between placing the optimum amount of rooms on the ground floor nevertheless trying to keep the garden free of charge from masonry function volumes. This notion is developed through a volumetric composition shaped in 3 boxes spread all through the garden, virtually aligned and positioned in the plot northern side creating a broad outer zone facing south. The initial box, to the east, homes the children’s spot with 3 single bedrooms upstairs and a playroom on the ground floor.

The 2nd a single, in the centre, accommodates the primary room: the kitchen, a virtually 30square metre and 4metre substantial area dominated by a massive fireplace. The third box, to the west, includes the parents’ zone, with the bedroom at the garden degree and a large ceiling studio on the 1st floor.

The spaces designed amongst the 3 boxes are covered sheltering 2 diverse environments, open to the garden in north-south direction and can be closed with massive folding windows. These spaces offer a quite diverse environment, a lot more associated to the garden location than to the property. The first of these interstitial ambiences, among the children’s location and the kitchen, serves as entrance hall. The second a single, larger, between the parents’ zone and the kitchen, is the residing area but not a traditional one: a green property during winter and a fresh porch in summer time.

The residence is all circled by the garden, the most element of it dealing with south. The corner (west), sharp-shaped, gathers the kitchen backyard and a pond to bath in. In the north, the distance among the green fence and the residence varies amongst 5 and 6 metres and increases up to 9 metres at the uncovered vehicle parking area. This area is linked through a 3 metres wide path, parallel to the east fence, with the principal southern garden. The interstitial spaces of the house (entrance hall and living space) turn into connecting porches between the front and back gardens.

About volumes, the home is composed of 3 brick masonry cubes of diverse heights set parallel to the back street. Despite the fact that possessing a number of dimension windows that rely on their perform, the cubes are predominantly substantial. Apart from, the interstitial regions among cubes, covered by a concrete slab and framed by folding wooden glass doors, are in essence ethereal. Truly, the area gets to be an open porch when windows are folded back.

In accordance to its materiality, the home is created on double encounter brick load-bearing walls, using red masonry for the outer face even though white painted inside wooden window and door frames with traditional outer roller blinds as sunscreen when essential.

The home is conditioned with a geothermal heat pump and an beneath floor heating method that slightly refreshes the property in the course of summer season, steering clear of an air conditioned method to dehumidify.”

House 1101 by H Arquitectes (19) House 1101 by H Arquitectes (20)

Images by: Adrià Goula

Click any photo to see a larger picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the content articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *