Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects

Merrodown was completed by Stephen Davy Peter Smith Architects in 2012.

It is situated in Hertfordshire, England, and has an interior made in sturdy, vibrant colors, made even brighter by an abundance of normal light.

Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (1) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (2) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (3) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (4) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (5) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (6) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (7) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (8) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (9) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (10) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (11) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (12) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (13) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (14) Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (15)

Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects:

“In October 2010, Stephen Davy Peter Smith Architects was commissioned by Peter and Melanie Domb to style a home of present day design, with minimum effect on the environment and ready to accommodate their burgeoning ar2rk collection.

The architects had worked with Peter Domb for many years in his capacity as a commercial developer. They met to seem around the website at the bottom of the backyard of the Dombs’ existing home, discussing their aspirations for the scheme and attainable choices.

The quick was created from a simple requirement for a 3-bedroom property with generous space sizes – the client was interested in area, not amount of rooms. At 270 sq m, the home has a similar floor region to a standard 5-bed house.

The Dombs had a powerful preference for a modern layout. Regardless of getting a modern day constructing however, the residence has a acquainted feel. The pitched roof has conventional connotations and the black façade is reminiscent of the silhouettes of neighborhood barns and agricultural buildings, which are typically really dark in colour, appearing nearly black on the horizon.

The architect’s experience in housing enabled it to style a home that responds to practical living wants. The house enables for versatility in the future, with open plan residing and a combined kitchen and entertaining room supplemented by an enclosed personal snug.

The interior is comprised of numerous flowing spaces, which interlink and movement out to the external patio and garden from the kitchen and dining spot. Internally, the rooms stage down to every single other in response to the sloping web site. The building is really narrow and in spite of its black monolithic appearance, the massive windows offer you generous views out and views correct by way of the constructing from outdoors.

The Dombs are effectively travelled and have a huge assortment of individual pieces of ar2rk to show. With no theme to connect them (like a mini Burrell collection), the home is designed to double as a gallery space, with bespoke areas to display their treasures. This process was ongoing by way of the design procedure and the stair storage wall was redesigned to accommodate an Olympic torch in the course of the project.

An abundance of organic light was paramount. Extensive areas of glazing, rooflights and a solar tube to the dressing region make sure the home is flooded with organic light. The entrance hall and living area are double height – appropriate up to the underside of the roof, which accentuates the feeling of generous area and light.

Melanie is a keen gardener and the property is developed have a clear connection to the exterior, with large doors leading out from the residing room and kitchen onto the garden, terraces and patio. The building makes use of the change in ground level and bisects the website, separating the public front from the private back and making upper and lower gardens.

The construction is a hybrid of block perform, steel and classic timber, such as sustainable and energy productive attributes. A new borehole gives all fresh water for the home, with soakaways for rainwater discharge, a heat recovery technique and zoned underfloor heating.

The client was keen on resources with longevity and which are maintenance cost-free. The black zinc cladding is both recyclable and has aspects of recycled supplies contained inside of it. The straightforward type was continued by way of into the crisp detailing of the zinc, with concealed gutters.

The dog is a hugely essential member of the Domb household and some ‘doggy’ influences are manifest in the design and style, like minimal-degree glazing which permits the canine to see out. Interestingly, he does use these characteristics and goes from window to window to police the backyard.

The Dombs are hugely proud of their new home. The style is the merchandise of a constructive partnership in which each client and architect influenced every single other in the generating the final appearance and function of the residence.”

Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (16) Very first Level
Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (17) 2nd Level
Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (18) Area
Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (19) Internet site Program
Merrodown by Stephen Davy Peter Smith Architects (20) Site Prepare

Photos by: Lyndon Douglas Photography

Click any photograph to see a more substantial picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *