95bba  lateral house 01 800x560.jpg

Lateral Property by Gaurav Roy Choudhury

By Holly – Categories: Decorative Accessories, Hall and Entrance, Houses, Interior Design, Staircase   

Bangalore-primarily based architect Gaurav Roy Choudhury has made the Lateral Residence.

Finished in 2013, this 3,600 square foot contemporary home is situated in Bangalore, India.

The open strategy interior features several mezzanine amounts, all hunting over the heart of the house, giving a grand atmosphere.

Lateral Home by Gaurav Roy Choudhury:

“Lateral House is found in a Bangalore and has been constructed for a younger family members, which looked to me for something pure. The short even so had a rigid adherence to hold charges reduced and to abide by quite a few Vaastu ideas.

The try was to create a sculptural room which along with being brilliant and airy, segregated public and personal spaces, played substantially with scale and proportion and lastly and extremely importantly allow for a self adequate unit which absorbs Bangalore’s gorgeous climate even if the websites subsequent door had been to be constructed a foot away from it. (A growing trend in Bangalore)

The parking whole lot is hidden away under a mezzanine level as a ramp leads to the center of the house exactly where the primary door is positioned. The public spaces of the residing, dining and guest bedroom are found at the reduced level. As you climb up to the upper levels, the sanctity of privacy and the scale of the residence increases.

The mezzanine becomes the mid degree combining with the reduced and upper degree (a lot more private) superfluously, however maintaining the rigid visual connects of entitled privacy of each and every, i.e. light and sky for the residing and light and view for the upper level. The mid level opens into the north facing courtyard (over the auto park), the heart of the house.

The house will get its light, ventilation from this garden/ courtyard as the bedrooms wrap around it. It is right here the place each and every day and night seeps into the residence in their big difference more than the changing seasons. Height has been employed as a privacy component and the staircase as an component of dramatic transformation. The brick facades on the elevations and courtyard express the house’s subtle partnership with the outdoors, as the projecting bricks cast varying shadows every single day peculiar to that second. The lateral house embellishes itself with simplicity and subtle elegance.”

Photos by: Tina Nandi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *