Itahye Residence by Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura

Itahye Residence is positioned in Santana do Parnaíba, São Paulo, Brazil, and was designed jointly by Apiacás Arquitetos and Brito Antunes Arquitetura.

The spacious residence makes use of a excellent deal of openings to blend the boundaries amongst indoors and outdoors.


Itahye Residence by Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura:

“Designed to be situated in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the advancement of the task for this residence was feasible thanks to the collaboration of the consumer, who in an unusual way in these conditions, regarded good the hypothesis of living in a residence developed in a way to set up a clearer connection to the street.

Another essential situation was the need to create greater get in touch with with the ground, as the whole lot had a steep slope. Thus, the project was made from overlapping and perpendicular prisms, that according to their orientation, sometimes come into get in touch with with the ground, and at times create small courtyards.

The initial prism, parallel to the street and in contact with the ground, consists of the leisure region, sauna, jacuzzi and lounge, in addition to the complete infrastructure of the property (tanks, pumps and filters). The pool covers these places.

The 2nd prism, perpendicular to the street, contains all personal and services locations rooms, laundry, and Tv space, which are at the same degree as the garage. They are linked by a circulation about the courtyard, which in flip connects to the leisure spot.

The roof slab determines the degree of the residing space and extends to the public promenade creating an inner street, and consequently another elevated courtyard with a direct see of the landscape .

Each prisms are enclosed by 2 parallel frames perpendicular to the street, which are the boundaries between inner and external locations. They are linked by an open passageway (the elevated courtyard) and another closed one (metal bridge), that link the following connected applications: the 1st frame, closest to the entry road, is made up of the kitchen and entrance courtyard, in the second frame are the residing and dining rooms respectively.

The dining space is at half the level of the residing room, and therefore serves as intermediate floor between the leisure, personal, and kitchen locations.

The gap between the residing area and the kitchen forms a suspended courtyard, facing the major view of the residence: a massive nature preserve that draws the landscape and turns out to be an essential component guiding this project. The home was developed in reinforced concrete and metallic frames, glass, and wood.”

Very first Level
2nd Level
Third Level
Elevation
Elevation
Segment
Website Prepare
Sketch

Pictures by: Pregnolato & Kusuki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *