House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten

By Jessica • 41 mins ago

This personal residence is positioned in the idyllic village of Uitdam, The Netherlands.

It was made by Korteknie Stuhlmacher Architecten and completed in 2013.


House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (1)

House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (2) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (3) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (4) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (5) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (6) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (7) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (8) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (9) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (10) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (11) House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (12)

Residence Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten:

“Uitdam is a small, picturesque village at the banking institutions of the IJsselmeer. The clients identified a tiny property to be demolished, following to the church and the dyke, just massive sufficient for a new dwelling for 2. Form, materials, dimensions and the slope of the roof were virtually fixed from the beginning. The spatial rules in the region are really stringent, as the inhabitants of the region, the municipality and the travelers want to defend the fragile, historically grown cultural landscape with its existing consistency and small-scale attractiveness.The new property fits almost unnoticeably into its current neighbourhood the dark colour of the façade, the conventional roof tiles and the sparkling white of the 2 the edges of the roof and the window frames underline the familiarity with the traditional architecture of the location.

By using sound timber panels as simple materials for walls and floors, the house gets a unique and modern ambiance. The customers chose the most refined smooth surface the manufacturer of the panels can deliver. Subsequently the panels have been painted making use of a transparent white varnish, resulting in a somewhat shiny timber surface, both rather abstract and even now total of character due to the all-natural pattern of the timber that is stored visible.

The monumental tree in the backyard of the home played an important role for the design and style. The bedroom at the rear of the ground floor doesn’t comply with the orthogonal framework of the rest of the program to give area to the roots of the tree. At the exact same time the wide angle of the space tends to make confident that the terrace amongst dyke and home feels spacious and informal yet protected. From the 1st floor a single overlooks each the pretty landscape and the water of the Ijsselmeer.

The clientele, soon after moving in:

‘In the vehicle back soon after our quite very first meeting with the architect discussing his 1st sketches we looked at each and every other, rather surprised. ‘There is not a lot to complain about, is there?’. Rien Korteknie had managed to reply all questions we had posed to him with our brief. From that second on we truly only mentioned information, and that we did a lot and quite usually.

We are impressed by the serious, unselfish interest we received from the starting up to the quite finish of the approach, no matter whether we discussed layout-concerns or dull technical calculations. The meetings we had had been often calm and satisfactory. Whenever necessary we organised meetings on internet site, and in amongst we manufactured hundreds of cellphone-calls and sent every other just as a lot of emails.

The consequence fits us like a glove. We asked for a modern but unpretentious timber property, spacious, light and with higher, airy rooms. The property is cheerful and comforting it fits to the village and the surrounding and provides optimum views to the outdoors and extended vistas in the interior. Monumental with out currently being more than the leading. Complete of invisible sustainable installations and quite properly insulated. With cleverly accommodated higher ceilings inside in spite of the obligatory height of 2,5 m (8 ft) for the gutter outdoors. We received specifically what we had in thoughts, and a whole lot more’”

Photos by: Moritz Bernoully

Click any photo to see a more substantial picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *