house leichhardt.jpg

House Leichhardt By Rolf Ockert Design

By Magaly – Classes: Bathroom, Bedroom, Decorative Add-ons, Dining Area, Furnishings, Hall and Entrance, Homes, Interior Layout, Kitchen, Landscaping, Lighting, Living Room, Remodeling, Rugs, Staircase, Terrace, Wall Decor   

House Leichhardt is positioned in Leichhardt, a suburb of Sydney, Australia, and was developed by Rolf Ockert Design.

It was finished in 2012, and functions a mixture of styles that make it a really special house.


House Leichhardt by Rolf Ockert Style:

“The website is situated in a heritage conservation region that is fiercely protected by Leichhardt council. Getting in a single of the number of streets in the Inner West Sydney that are nonetheless largely original in their streetscape, any alteration or addition was bound to be somewhere in between controversial and not possible.

Being only about 100 m2 (one,080 ft2) in size, the present cost-free-standing property was far also modest for its intended use as a property for a youthful family with youngsters. The only way to accommodate the intended quick was to develop a 2 storey addition, anything that did not exist in the area.

Soon after lengthy negotiations with the organizing division who quite significantly advised us that the scheme was not approvable, the task was referred to as to a total council meeting. It was due to the direct influence of the mayor that the style was accredited as submitted in the finish. The mayor acknowledged that previous houses like ours were also tiny to be adequate as family members residences these days. Rather than extending the ground floor to the extent that any outside area gets as well tiny to be of use, the mayor promoted our approach to include a second storey as an alternative.

Our method was to keep and protect the existing house in its entirety even though developing the addition to be visibly contemporary. This was in the end supported by council’s planning and heritage departments. Their only requests were to change the colour of the addition from white to gum tree grey (to match an current tree on web site) and to avoid overlooking into neighbouring web sites.

The latter resulted in high degree slot windows to the side laneway, as a result enabling tree and sky views whilst nevertheless maintaining privacy. These slots then became a key design feature that was then continued in the pattern on the side facade.

The site was really narrow, that means that the inner layout of the creating had to be organised very just. The linear stairs are not positioned in line with the current corridor of the previous home but on the other side of the extension. As a result the reasonably tiny space reads to be fairly generous.

To facilitate ease of construction while maintaining integrity of the unique building, the present residence was kept totally intact and largely untouched. A glass side strip and rooflights were inserted between the outdated and the new, not only plainly defining the 2 but also bringing light into the core of the home.”

Images courtesy of Rolf Ockert Style

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *