6c543  Gap Residence 01 800x636.jpg

Gap Residence by Guymer|Bailey Architects

By Magaly – Classes: Bathroom, Bookshelf, Decorative Accessories, Eco-Friendly, Furnishings, Homes, Interior Style, Kitchen, Landscaping, Lighting, Residing Area, Offices, Rugs   

Gap Residence is a residence developed by Guymer|Bailey Architects.

It is found in Brisbane, Australia, and has an classy and warm interior.


Gap Residence by Guymer|Bailey Architects:

“This residence in Brisbane’s western suburb, The Gap, is a residence made by architects with fervour and dedication for an architect. The house displays numerous creative architectural and landscape principles that distinguish the credentials and status of Guymer Bailey.

This residence is an architect’s own home and displays the pain and the passion when an architect designs for himself. The residence embodies several of the layout principles valued and espoused by Guymer Bailey Architects and Landscape.

This residence flanks a rainforest creek on a 2575 square metre (27,715 square foot) degree web site. The residence is a lengthy rectangular box, basically 1 space deep, orientated to catch the morning sun and northeast breezes on the large verandah adjoining the living location and kitchen. The style is driven by environmental sustainability ideas, via the use of supplies that have a long life cycle and are low maintenance.

The occupied street frontage of the residence is a blank, sound-insulated wall clad in zinc-coated corrugated steel sheeting with 3 bands of white corrugated steel sheeting and opal polycarbonate corrugated sheeting. The skillion roof floats over this wall separated by a narrow, glazed window working the full length of the wall. This façade anticipates the remainder of the house which is roofed and clad externally with zinc corrugated steel sheets. Broad, unlined eaves shade the glazed walls and defend openable windows. All the principal residing spaces have big full-height windows linking the inner spaces with the external landscape to offer you excellent cross ventilation. The continuation of floor and soffit supplies through the full-height glass wall reinforces this visual hyperlink.

The primary living occurs in a double-volume room overlooked by the master bedroom. A standalone fireplace with stainless steel flue heats the 2 the upper and decrease spaces efficiently on cold winter nights. A thermal chimney, integrated into the stairwell, culminates at the apex of the skillion roof currently being fitted with 3 rotary ventilators. By the opening and closing of adjustable vents in summer time and winter, this chimney heats or cools the residence. The northwest corner glazed wall captures the view of each the adjacent parklands and distant hills. Excessive heat gain is mitigated by way of the slanting of the wall off the vertical and the use of heat-absorbing glass and vertical aluminium fins fixed to each and every mullion.

Clear-finished ironbark is used in the 2 the flooring and decking, as properly as the skirtings and door and window trims. Accordingly, inner and external stairs are galvanised stringers with ironbark treads and handrails, and stainless steel cable balustrades.

Much more than 35,000 litres (9,245 gallons) of rainwater storage supplies water for toilet flushing and irrigation.”

Photos by: Scott Burrows

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *