Evill Property by Studio Pacific Architecture

By Admin – Categories: Bathroom, Homes, Interior Design, Living Area, Terrace   

Wellington-based mostly architectural firm Studio Pacific Architecture finished the Evill Property project in 2009.

This contemporary single story property is situated in Nelson, a city on the eastern shores of Tasman Bay, New Zealand.


Evill Property by Studio Pacific Architecture:

“This house at Twisted Pine is set on 4 hectares of undulating land on a promontory near Mapua in the tidal waters of the Waimea Inlet.

The land was covered for several years in tall pine trees, which had been cleared to open the internet site to the water and views. This pine timber was milled and types the basis of the house itself, meaning that the house’s material is literally from the land on which it sits. Producing the most of their impressively huge spans, the enormous timber beams and columns crafted from these 80-yr-previous pines were arranged in 3 prolonged, low wings about a central courtyard. All 3 wings are designed so that circulation is on the inner encounter, opening onto the courtyard, which is landscaped to incorporate reflecting pools and ancient Balinese sculptures and is faced externally with Balinese lava stone. The external encounter of each wing reveals views out over the tidal estuary, a gradually modifying landscape of silvery water that flows in at high tide and gradually ebbs away.

The central wing includes living and kitchen and dining spaces with whitewashed timber ceilings, teak floorboards in excess of a heated slab and broad opening doors to either side. The 2 remaining wings cater for sleeping and working: the eastern wing contains the main bedroom, guest bedroom and massive review, although the western wing consists of bedrooms and a separate living area for the children. The wings are linked through glazed connectors. Acquired during years of residing in Asia, the client’s in depth collection of oriental artefacts is integrated throughout the residence, which is finished in a restrained palette of soft whites and greys to type a backdrop for these ornate treasures.

A crucial driver of the design was the require to develop a property airy adequate to keep away from the baking summer heat of Nelson and however properly insulated from the icy winter blasts. Higher-level clerestory windows allow summer season ventilation across every wing, and in winter a massive central fireplace anchors the residing space and generates a cosy retreat from the weather.”

Floor Prepare

Photographs by: Paul McCredie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *