Ermitage by Septembre

By Holly – Classes: Bedroom, Homes, Terrace, Distinctive Design   

Paris-based architectural company Septembre has created Ermitage.

Completed in 2013, this 215 square foot wooden cabin contains a bedroom and a sauna. It is situated in a secluded spot on the island of Trossö, Sweden.


Ermitage by Septembre:

“A wooden cabin with sauna and bedroom on the island of Trossö, Sweden. 2 big windows frame the windswept and poetic landscape: the ocean on one particular side, pines on the other, with a huge sliding door efficiently doubling the living spot when open. The cabin consists of a sauna and a 2 man or woman bedroom/ residing room.

The cabin was developed by Paris studio Septembre for a couple who commit their summers on the remote island of Trossö, off the west coast of Sweden. It is situated in a clearing just 50 metres from the the North Sea and the short of the consumer was for “a area with a see of the sea,” that gives “the feeling of being immersed in the landscape, and to perceive the force of nature nevertheless to be concealed by the trees. The consumers also asked that the building “make minimum influence on the surrounding nature so no trees ought to be minimize down.”

The cabin is raised off the ground so it sits lightly on the plot and all of the materials utilised have been transported to the internet site by boat as there are no roads on the island.

The pitched roof reference the vernacular architecture of local fishing huts and also give a generous internal volume. External walls are made from Swedish spruce that has been painted black. The floorboards are also spruce, while the internal walls and ceiling are clad in plywood.

A huge sliding door prospects from a little deck into the bedroom. With the door open, the deck effectively doubles the usable floor space. In the bedroom, a mattress is positioned at the back of a wooden platform that also acts as a surface for seating. Extended drawers on castors roll out from underneath the platform to give storage.

The sauna is entered via a door at the side of the cabin and consists of benches and a window hunting out onto the forest. The cabin was made for a couple wanting to devote their summers shut to nature. They needed a minimum residing room that includes only the vital.”

Images by: Alphonse Sarthout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *