Elvira House by Pepa Díaz

Elvira Residence is a house surrounded by the sparse landscape of Puerto Lumbreras, Murcia, Spain.

It was developed by Pepa Díaz with architecture that blends it seamlessly with its surroundings, and an interior design and style that lends it light and area.


Elvira House by Pepa Díaz:

“May 2011, nature devastates Lorca, the home inherited from their grandparents destroyed, their inhabitants recover the pieces of what has remained, they are kept, are their recollections, are their historical past. Plot of patches and fruit trees. From southeast to southwest the mountain of Peñarrubia. Keys: The spot, inhabitants and their recollections linked to her things, their furnishings, their woodworks, their objects.

In a diverse spot from the former residence, from sandstone emerges in front of the mountain, the house is one particular more component in a spot, a settled landscape – stones, trees , ploughed land – the residence comes up from the ground, arid , to merge into the green that already exists. Connected blocks, addition of units, additive architecture, gathers and segregate spaces, it´s intimacy and meeting.

Dealing with the accessibility path the home is hermetic. You walk into the plot and walk along the street that goes to the end, to the mountain, the volumes are broken inwards, the residence opens to sun, to landscape.

You access by means of the porch, there is no hall, a it is a residence for the family, the pals, there is no protocol, the principal entrance was left behind in the fencing, each personal can get in and out from his bed, freedom of motion amid its inhabitants, protected from what stays behind, the vehicles, the noise, the week …, it´s to disconnect. From the green shade of the porch to spaces that ennoble loved ones daily life, the lifestyle of meeting, the willingness of getting a family members get collectively, the skylights are high over the living room´s table and the dining room´s table, it´s a tribute to residence daily life.

The nature enters filtered, framed and tamed through gaps, – Majorcan shutter, window, inner shutter ( those of his outdated house ) – light and sound filters the landscape enters constrained without having overpowering because on the within the inhabitant desires to dwell with its history, if the gap is as well big nature would devour their tiny things. Each space has its place in the landscape, when you rest, when you read through, when you meet somebody. The residence tries to reside collectively with the land and with the memory of the inhabitants, discreet among them the 2, attempting to make emotions flow, sensations that touch to the inhabitant, to the visitor, give an reply to human matters. A language that speaks of the place arises, it belongs to the inhabitant, frames his memory.”

Floor Strategy / Roof

Photos by: David Frutos Ruiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *