Dune Residence by Wolveridge Architects

Dune Home was developed by Wolveridge Architects, and it is situated in Queensland, Australia.

The property contrasts its pale walls towards dark wooden accents, producing a stark and classy impact.


Dune Residence by Wolveridge Architects:

“The dune project is a even more study of the basic partnership that a constructing can have with its landscape and broader context. This core principle is an ongoing concern to our practice. The internet site, a flat allotment of 1600 sq.m (17,000 sq.ft) supplied a framework for the system to investigate. The dwelling is a series of interconnected pavilions.

2 linear types (bedrooms/garage) identical in dimension surround a central core (living/kitchen). The kinds themselves intend to express simplicity and are derived from a ‘plantation’ context with long, minimal rooflines and light in look. The major residing pavilion is characterized at the street by heavy timber framing, intended to help flourishing growth to restrict the scorching western sun from the developing.

There is a suggestion that this component is of the landscape and serves to undertaking the 2 adjoining wings as the principle architectural elements for the dwelling. It could be the connecting spaces that give a better richness of expertise for the residents and their site visitors. In response to the short the creating program supplies substantial accommodation, 4 focused bedrooms with a fifth alternative and a assortment of intimate and generous residing spaces both internal and external which share different realms of the landscape. All rooms open externally and can be reached underneath the cover of roof.

They are characterized by massive openings and a aware consideration for cross-ventilation, reducing the reliance on air-conditioning. Water is an element that is integral to this project. Right here it is utilised as a connecting component and articulates the interface in between buildings while offering a sense of reflection and recreational activity. Upon arrival by way of an external front door, visitors are confronted with a water body and quick connection to the dune thicket that exists beyond.

A sense of surprise at this junction, the pond gets a pool with semi-submerged fencing adjacent to an off type concrete frame which itself serves to articulate this interface among the public and personal realms within the dwelling. The main living space is a spacious volume which overlooks water on 2 sides with a see across it to a huge, expansive landscape and dune corridor beyond. A smaller sized, intimate lawn area to the fast north connects the living and personal examine location to the landscape. It provides a location for the bare foot to touch earth, an important activity in the context of the house and landscape connection. Framework is elemental which is meant to be the 2 cost-effective and convey a sense of articulation in form.

Polished concrete floor slabs, external connecting spaces clad using hardwood decks, walls are co-refilled masonry rendered inside and out with black japan stained timber cladding forming the connection amongst roof and walls. Wall planes lengthen and encourage the linear nature of the floor plan and offer privacy to master bedroom courtyards. Colourbond roofs are both scissor or typical trusses. The undertaking, constructed in the course of a tough cost-effective period has been the significant building in the village in the course of this past year and aided a excellent deal of local trades.”

Elevation
Elevation
Part

Photos by: Derek Swalwell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *