86219  DC2 Residence 01 800x533.jpg

DC2 Residence by Vincent Van Duysen Architects

By Magaly – Categories: Dining Area, Furniture, Houses, Interior Style, Kitchen, Landscaping, Residing Area, Remodeling, Rugs   

DC2 Residence is found in Tielrode, Temse, Belgium and was made by Vincent Van Duysen Architects.

The property helps make use of simplicity both for its exterior and its interior, giving the entire home an air of serenity.


DC2 Residence by Vincent Van Duysen Architects:

“The venture for a residence in Tielrode is the second venture for the client of the DC residence in Waasmunster, which Van Duysen developed in 1998. The consumer is moving from a purely residential community to a rural atmosphere. The short existed of the building of a property, adapted to these rural and informal surroundings. Apart from the major residence, the venture also concerned the renovation of the outdated farm barns.

The position of the new developed residence was restricted by the footprint of the current property. The concept of Van Duysen to go back to the easy rural building typology (a prolonged volume parallel to the street, with a 45° gable roof) refers to the tradition of straightforward farm houses in the region. By its place, it strengthens the courtyard in among the house and the barns, opened up to the street. The residence is located in between the courtyard and the fields, in this way enjoying the 2 the smaller scale of the enclosed courtyard (with the midday sun), as well as the far and broad views on the fields.

The reference to tradition in the basic volume is combined with a modern execution. The detailed technique to the style and the materials palette add to the modern character of the property. By the use of a steady material for the façade, any ornamentation is removed from the design and style: the typical gutters and ridges are almost abstract, invisible. The standard roof overhang was not executed, the door thresholds have been not carried out in Belgian bluestone, and the wooden façade –making reference to the previous wooden barns- is continued on the roof.

After consultation with the consumer and the contractor, the 2 outdated barns were not renovated but rebuilt, in the very same design language as the principal house, incorporating to the character of the total undertaking. At initial glance, since of their abstract character the 3 volumes really do not seem rooted in the rural context. Nevertheless, when you enter the courtyard, you feel that the project is without a doubt grown rooted in the tradition and the scale of the fast atmosphere.

The concepts of a passive property have been followed and attained in the design and style, with the collaboration with Denc!-studio, and architectural studio specializing in sustainable building.

The landscape layout by landscape architect Paul De Roose, was limited on function to the careful arranging of solitary trees, the restoration of the gorgeous holly hedge close to the terrain and the use of a brushed concrete floor, standard for a function farm courtyard. These concrete floors are continued in the house in a sandblaster finish, where they set the tone for a sober interior, fitting the environment of the architectural project.”

Images by: Koen Van Damme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *