casa y.jpg

Casa Y By F:L Architetti

By Magaly – Classes: Bathroom, Bedroom, Decorative Add-ons, Furniture, Houses, Interior Layout, Landscaping, Residing Space, Staircase, Swimming Pool, Terrace, Wall Decor   

Casa Y is a private residence designed by F:L Architetti and situated in Turin, Italy.

The box-like construction is constructed out of concrete, wood, and glass, giving the residence an industrial come to feel.


Casa Y by F:L Architetti:

“Set in the hills just outdoors Turin in northwest Italy, this loved ones house is an physical exercise in combining elegance with rationality, architectural refinement of components and amenities, and certified power efficiency. Tucked into the hillside, this discreet volume is regularly marked out by narrow extrema stairs connecting the 2 amounts. at basement level, a central distribution passage prospects off to a garage, examine, library, sauna and children’s playroom.

On the upper floor, the programme generates a deliberate contrast in between the residing spot – a huge surroundings whose ample loggia tasks outwards from the rest of the constructing nestled into the sloping terrain – and a night zone overlooking the valley on the south side. a lengthy narrow corridor types the distribution circuit, its fair-faced concrete walls lit by shafts of light from a skylight operating the full length of the passage way. Tall narrow windows at the end of the corridors of both east and west wings are a normal continuation of the skylight, giving vistas onto the landscape outdoors. Slanting shafts of light also offset the smooth white concrete walls of an internal staircase whose graduated coloured steps and central place – hung from the ceiling slab – flip it into a striking interior décor function. The bedrooms on the southeast side give onto the only piece of flat grassy ground. a boardwalk produced from recycled formwork types a patio area in front of every area. Sunscreens of horizontal cor-10 slats shielding the total- height glazed façades open out 900 to create a secluded area in front of each area. Slat inclination has been calculated on the basis of the sun’s summer and winter angles for optimum shielding.

Deceptively easy, the building’s geometry is posited on refinement and elegance. This is evidenced by the juxtaposition of supplies like honest- faced concrete and steel, and the contrasting textures and finish of the unrendered concrete walls: silky smooth on the decrease floor on account of the steel formwork utilized, and rough and rustic on the upper floor, patterned by timber formwork. contrasting textures are also a feature of the interiors. interior doors manufactured from stripped formwork add to this juxtaposition. in the night zone, each and every atmosphere has its personal ‘water zone’. The fair-faced concrete of the walls also forms the bathtubs, contrasting to excellent effect with the satin-finish steel faucets and stone washbasins.”

Photographs by: Daniele Domenicali, Fabrizio Caudana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *