Casa Veintiuno by Hernandez Silva Arquitectos

By Magaly • 49 mins in the past

Casa Veintiuno is a personal residence developed by Hernandez Silva Arquitectos.

It is positioned in Guadalajara, México, and was finished in 2012.

Casa Veintiuno by Hernandez Silva Arquitectos:

“The house is located in a conventional land inside a gated community, west of Guadalajara’s metropolitan area. Is has a north orientation in direction of the street and south on the back, leaving a totally free location on the side facing west.

The project commences at the concept of generating a house with the minimal of walls to come to feel it fully transparent and open from the entry. We determined to make a huge hole within that requires back the outdated spanish patio, getting the protagonist of the residence.

The formal idea is based on a blind volume, the private element, and an open volume, which are interrelated by means of this huge central void. The property seems as a white sound physique in 2nd level and an obscurer reduced body. A Piacentina stone covered wall confines the property all the way by means of the north-south axis it does not touch the slab, therefore the second degree looks to float above the ground floor. A concrete physique is secured to the front and borders, along with a wooden wall, the entrance vestibule. This wooden wall was rotated to vent the entry, make a backyard in the vestibule and minimize circulation spot within even though giving some chaos when coming into the home.

The entry region is a generous foyer, the visitor is greeted by the excellent void that connects the 3 amounts, a glass roof with a metal lattice was positioned and opens mechanically to take pleasure in organic light within. In this manner, we bring in a backyard into the residence.

Vegetation is really protagonist, in this central area a punctual tree is located on a pound and an indoor green wall runs along the boundary wall from the vestibule and finishes with a piece of glass and vinyl produced by the artist Jorge Méndez Blake to give continuity to the vegetation in a far more conceptual way.

The home was produced contained only by the side walls and in the center lies a concrete volume to separate the kitchen and the loved ones room from other spaces but at the exact same time it offers support to the dining-living and terrace area. The kitchen doors can be opened to generate a modest deck that ends in a Thunbergias wall. With the same concept of transparency, the residence is created as an open room, the terrace integrates with the living. The glass doors slide and hide behind a concrete wall that fold and shapes the fireplace.

The inner patio also consists of the only vertical circulation, a ladder that is conceived in a extremely subtle way, it appears to float in the center of the vacuum with a central beam and glass railing. The metal planter forms the pound and merges with the piece of art and basement walls the concept is that the few aspects, weaves and ties up horizontally and vertically along the property.

The garage entry is by means of the basement. The circulation region in this level was painted gray to manifest the duality amongst light and dark when going up the ladder the dichotomy is emphasized discovering light and directs the view to the green places. In the basement level, there is a huge game space, containing a bar, pool table and a Tv spot for entertaining. It is a space developed for massive gatherings without having interfering with the property privacy. Also on this degree, the service area and laundry are located unfolding towards a void.

The bedrooms are positioned on the second degree a single corridor hyperlinks all the rooms to optimize the circulation places, in the center there is a wooden wall that hides the linen closet. At the front there are 2 bedrooms with a widespread bathroom spot but each and every has its very own closet location. To the north, there is a bedroom with its very own bathroom and wardrobe and the master bedroom, a generous space overlooking the garden. The dressing and closet regions surrounds the shower, tub, toilet and sink. The roof of this zone is higher to give the feeling of spaciousness and receive normal light from over.

The home is produced with handful of resources, concrete walls in some volumes, plastered walls, Piacentina stone and Cumarú wood in some coverings. The carpentry was produced in parota with horizontal wood grains to generate a dramatic use of this extraordinary wood. The residence wouldn’t have significantly furnishings as a result some components had been incorporated to the architecture, one of them getting the sideboard, a higher gloss white wooden body, whose modulation is relevant to the stone covering.

The ground floor windows are frameless to make the within out communication significantly a lot more transparent. The terrace deck unfolds and kinds a bar in a extremely subtle way. The cover is a steel framework and lattice with glass on prime, which permits having the doors open in rainy season while protecting the large terrace. At the back some trees had been positioned to finish the view whilst offering privacy to the house.”

Pictures courtesy of Hernandez Silva Arquitectos

Click any photograph to see a larger picture – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by means of the posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *