Casa V by Dosis

Casa V by is a renovation project finished by Dosis.

It is positioned in Oleiros, A Coruña, Spain.


Casa V by Dosis:

“Casa V consists on the rehabilitation, adaptation and expansion of an current property, developed and created in the early 1960’s. The household that inhabits the residence has been spending the holidays in it for virtually fifty many years. In that time, even though the variety of family members members has enhanced, the property had remained the same, currently being unable to fulfill recent and potential requirements. The intention of the venture is to make a place the place 3 generations of one identical family members can take pleasure in their vacation simultaneously.

For that purpose, a new home is produced for the 2 younger generations, which consists on a side wing that articulates itself with the previous developing on the northeast. The rooftop of this new home serves as a private backyard for the pre-current home as a landscape response to the present topography.

The unique house accommodates now the spaces for family members and social interaction, as properly as the rooms of the very first generation. Every single household member has its very own independence whilst remaining a element of a single set. A multilayered wall defined by a single construction detail, which serves each as structure and as thermal and environmental overcoat, meanders in buy to embrace the multiplicity of events that occur in the home. Spaces are defined by the unfolding of matter in area-time, which topologically adapts itself to what occurs inside.

The new property is formalized by the steady movement of a fully neutral wrap – no edges, no shade, no texture – and, inside this wrapping, existence, action, is the protagonist.”

Images by: Alberto Bandín

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *