Pin It

Casa De Mosteirô By Arquitectos Matos


Casa Mosteiro Matos

Arquitectos Matos share with us their style for the luxury home Casa De Mosteirô situated in Santa Maria da Feira, Portugal. More images and architects’ description right after the break.

Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos Casa Mosteiro Matos

From the Architects:

The site is found on the outskirts of Santa Maria da Feira, surrounded by a diffuse and modifying landscape.
The notion of the undertaking comes from the mixed interpretation of the practical program of a single-loved ones residence with the specific premises of the consumers, as from the review of the qualities of the great deal and its surroundings and morphological circumstances.
The property is organized in a single floor about a central courtyard, dealing with South and West, protected from the street on the North side.
Shaped as an “L”, it is divided in 2 elements – a longitudinal volume organized the services locations and the leisure zone, whilst the bedrooms are positioned in the shorter volume, transversal to the lot. An additional volume, a storage space placed in the restrict of the terrain, accurately defines the central courtyard.
Entry to the home is produced from the east side, by a ramp that serves as a transition among the level of the street and the primary and support entrances.
At the intersection of the 2 volumes of the L, a void announces the primary entrance, that inward, by means of its transparency, reveals the central courtyard and leads to the distinct locations of the house.
The interior spaces are straight associated to the patio, even though protected by the porch, that externally unifies the various regions of the house as intensifies the daily experiences of the household.
The living area is an ample area, where the dining and living locations are generally organized, spatially extending to the outdoor via natural light.
The volume, simple and compact, is coated by an opaque ventilated façade manufactured of prefabricated black textured concrete panels on its public surfaces, whilst its interior walls, dealing with the private patio, are completely open by means of their transparency.
The background scenery of the courtyard and garden is framed by the “memory wall”, developed out of stones from the demolition of pre-existence.

Task: Casa De Mosteirô
Made by Arquitectos Matos
Co-Writer: Luís Loureiro
Architecture Collaboration: Hugo Gomes
Place: Santa Maria da Feira, Portugal
Web site: www.matos.pt
Photography: João Morgado

If you enjoyed this submit, please contemplate leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have potential posts delivered to your feed reader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *