Casa Bilbaína by Foraster Arquitectos

Casa Bilbaína is a private residence found in Urbanización La Bilbaína, in Bilbao, Spain.

It was completed by Foraster Arquitectos in 2013.


Casa Bilbaína by Foraster Arquitectos:

“We can not realize this occupation just seeking into our planet. As in any other, the relationship with the customer is important it is a bidirectional work and in the end a support to the consumer. We need to heed his wishes, generating a spatial projection of his personality.

In our newest task we were fortunate to find 2 souls who considered that constructing their house was not a trivial matter. They left a clear notion: a need to dwell with their young children in a contemporary home. What it is rare is that they developed it to a extremely detail degree. For instance, they desired a sculptural staircase that linked the 2 plants, an workout in design that marks precisely persona.

This attitude on the part of the consumer made that, just the phase of ideas, took it weeks. But that also meant not to give missteps. It’s a very Oriental way of functioning that we especially like, because the execution phase runs smoothly, whilst if it is improvised, the function can become the worst nightmare.

The result is a home of 670 m2 (6,200 ft2) situated in the urbanization of La Bilbaína, near to Bilbao (Spain). It consists of 2 prisms placed on the floor and one more perpendicular over them. By this construction we received to improve the surface of the facade facing south, the place they flip the social spot. At the identical time, these volumes develop various environments abroad: a vegetable backyard, one with herbs and a plaza.

Around the square, on the ground floor, it is placed the living space, the children’s playroom and the dining space, open to the kitchen. All these spaces have visual contact by means of the square, whereby there is a household connection, that it was specially sought. The lounge and the library have dual orientation: to the aromatic backyard, like the rest, and the vegetable garden. On the facade facing west lies the porch, which shares with the living space a double sided fireplace.

The initial floor is accessed by a spiral staircase which was produced as a double-height room that provides light to the whole volume. In the basement are situated services places and a gym that receives normal light by means of an English backyard.

Looking for innovation, there are solar panels for sizzling water manufacturing and domotic program anti-intrusion. The walls and floors are limestone and the aluminum insulating safety glass incorporates a sunscreen. Blinds put in in the sleeping area are motorized, with aluminum slats.”

Basement
1st Degree
Second Level
Site Program

Photographs by: Joseba Bengoetxea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *