carved duplex.jpg

Carved Duplex By SPACECUTTER

Carved Duplex is situated in Brooklyn, New York, and was made by SPACECUTTER.

The interior is hip and stylish, with splashes of shade in excess of a gray background.


Carved Duplex by SPACECUTTER:

“Inserted into and on leading of an 1800s tenement in Brooklyn, the Carved Duplex is the home of an architect and his wife. Given that purchasing the constructing, the couple had been residing in a single of the slender 500 SF railroad apartments on the third floor. The renovation’s ambition was to create a big experimental space behind the outdated building’s facade, strategically pairing a wealthy materials knowledge with white and black surfaces. The undertaking was guided by the expertise of the human entire body being in near proximity to huge monolithic kinds.

Monumental shapes, in different materials kinds, are carved into and from the area, revealing innovative space transitions, modern furniture ideas, and surprising particulars. Surface supplies actively move via the room. Grey wood floors travel onto walls to lead inhabitants up stairs or down hallways. Walls are selectively carved away forcing reflection on historic relics this kind of as twin fireplaces. The resulting room is a minimalist tour de force of controlled lines, large volumetric varieties, and genuine supplies. The prepare named for the blend of 2 railroad apartments on the third floor and the construction of a rooftop addition, but incorporating height to the 150 year-outdated+ brick tenement presented structural problems.

The demolition of the third floor apartments revealed crumbling exterior walls and bricks that could be eliminated by hand. In the long run, the upper 6 feet of the building’s masonry walls were entirely rebuilt with new steel joists changing the authentic wood joists. In addition, a steel beam working the full length of the building was added, and columns have been dropped by way of the building’s center all the way to the cellar floor. The unique wood cornice on the building encounter was also eliminated and restored.

The new inserted framework supports the monolithic COR-10 clad 4th floor addition. The 25 foot x 25 foot steel box houses a vivid, multipurpose enjoyment / residing room which opens onto a 300 SF roof deck. Gray when initially installed, the COR-Ten panels have weathered to a rust red that echoes the building’s conventional facade and represents the first ventilated, COR-Ten, rainscreen envelope in NYC. The living room addition was made as a versatile space that can alter with the couple’s demands. It is simply converted into a master bedroom suite with bath.

The 4th floor bath characteristics handmade jewel-like tiles encrusted into the walls, a carved recess for storage, and a frameless glass shower enclosure.

Transitioning downstairs, the top quality of light alterations to 4 punched windows in the open format dining / kitchen region. This space characteristics 2 big flanking triangular volumes the stairs descending from the addition and the wood clad “wedge core” volume that homes the stairs by way of which the duplex is accessed from the public hall. Together, the 2 triangles produce a dynamic formal entry surroundings that falls away as the big dining room is entered.

The dining room is dominated by a 12 foot custom table, also developed by the architect. The Monolith Table is designed from red cedar planks measuring 3 inches in thickness all through and appears as a single, eroded block when the 4 chairs, 2 benches and 2 booths are tucked in. On either side of the table, the sheetrock is carved away to reveal 2 authentic fireplaces, a surprise find in the demolition.

The kitchen is a minimalist design that eliminates the concept of overhead cabinets and echoes the massing of the Monolith Table. Kitchen storage happens in the stainless steel floating island and in the wood clad cube, which homes the fridge, pantry, and third floor bath.

The dining space is dominated by a 12 foot customized table, also created by the architect. The Monolith Table is created from red cedar planks measuring 3 inches in thickness all through and appears as a single, eroded block when the 4 chairs, 2 benches and 2 booths are tucked in. On either side of the table, the sheetrock is carved away to reveal 2 unique fireplaces, a surprise locate in the demolition.

The kitchen is a minimalist layout that eliminates the idea of overhead cabinets and echoes the massing of the Monolith Table. Kitchen storage happens in the stainless steel floating island and in the wood clad cube, which houses the fridge, pantry, and third floor bath.

A short, wood clad hallway prospects past the bath to the combined master bedroom / dressing area exactly where the top quality of light once again adjustments. Right here, the gray wood walls transition to black to encourage rest. A bookshelf is lower from the drywall revealing a back of exposed brick. The bedroom is the most secluded spot in the Carved Duplex, positioned behind the monolithic stair, wedge core and bath cube, all of which supply substantial buffering from the street and a quiet retreat.”

First Degree
Second Degree
Section
Carved Duplex by SPACECUTTER (1)
Carved Duplex by SPACECUTTER (2)
Carved Duplex by SPACECUTTER (3)
Carved Duplex by SPACECUTTER (4)
Carved Duplex by SPACECUTTER (5)


Carved Duplex by SPACECUTTER (6)
Carved Duplex by SPACECUTTER (7)
Carved Duplex by SPACECUTTER (8)
Carved Duplex by SPACECUTTER (9)
Carved Duplex by SPACECUTTER (10)


First Level
Very first Degree
2nd Degree
Second Degree
Part
Part


Photographs by: Michael Vahrenwald

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *